IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтрива 260 пункта след последното решение на ЕЦБ*

Сред инвеститорите се прокрадва тревога заради решението на Huawei да започне съдебно дело срещу Вашингтон на финала на преговорите между САЩ и Китай

18:13 | 07.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват днешната сесия с понижения, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази лихвите без промяна и отложи във времето повишаването на лихвените проценти, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 259,58 пункта от стойността си, като се смъква до ниво от 25 413,88 пункта.

Широкият показател S&P 500 се понижава с 0,83% до 2748,58 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq Composite отчита спад от 70,25 пункта, или 0,94%, до 7435,67 пункта.

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко до края на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

В същото време управителят на ЕЦБ Марио Драги сподели, че отслабването на икономическите данни сочи значително забавяне в темповете на икономическа експанзия, което ще продължи през настоящата година.

“Новият кръг финансиране за банките има за цел да разшири съществуващите стимули, тъй като рисковете около перспективите за растеж в еврозоната все още са в посока надолу", обясни Драги, цитиран от Bloomberg.

Във фокуса на инвеститорите е и новината за търговския дефицит на САЩ, който достигна 891,3 млрд. долара.

Голяма част от неговото увеличение се дължи на фактори, които са извън контрола на американския президент, като забавянето на икономическия растеж в глобален мащаб и силния долар, което намалява търсенето на щатски стоки в други страни. От друга страна роля играят и данъчните облекчения от 1,5 млрд. долара и търговската война с Китай.

сащ сащ

Инвеститорите продължават да следят и търговските преговори между Вашингтон и Пекин, върху които падна нова сянка, след като стана ясно, че китайската телекомуникационна компания Huawei е завела дело срещу американските власти, посочвайки, че законът, ограничаващ бизнеса му в САЩ, противоречи на конституцията.

От Huawei заявиха, че подават жалба във федералния съд в Тексас срещу част от закона, влязла в сила с одобрението на Доналд Тръмп през август и която спира федералните агенции и техните поддоставчици да използват оборудване и услуги на компанията.

На фона на тази новина стойностите на акциите на големите технологични компании в САЩ се понижават. Книжата на Alphabet и Microsoft поевтиняват съответно с 1,09% и 1,28 на сто, докато тези на Amazon и Apple губят от цената си съответно 1,03% и 0,99 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 2,654% и 3,041%.

При валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се покачва с 0,46% до 97,32 пункта.

Еврото поевтинява спрямо щатската валута с 0,58% до 1,1239 долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент отчита спад от 0,05 долара до 65,94 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,15 долара до 56,37 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,19% до 1285,20 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още