IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибавя близо 200 пункта след съобщението на Тръмп за митата*

И другите два основни показателя започват с ръстове търговията

17:56 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните американски индекси започват седмицата със силен ръст, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че ще забави налагането на допълнителни мита върху китайски стоки. Акциите бяха подкрепени и от сключените по-рано през деня сделки, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 182 пункта към стойността си до ниво от 26 214,11 пункта, а книжата на Caterpillar и Goldman Sachs поскъпват. Широкият показател S&P 500 напредва с 0,47% и достига равнище от 2805,91 пункта. Технологичният измерител Nasdaq Composite също се придвижва в посока нагоре с ръст от 0,73% до ниво от 7582,74 пункта. Американски Американски

В поредица от туитове Тръмп съобщи, че САЩ няма да наложат нови мита върху вносни стоки от Китай в началото на март. Той посочи „значителния напредък“ в двустранните преговори между двете най-големи икономики в света, включително по въпроса за защитата на интелектуалната собственост и трансфера на технологии. Тръмп обаче не постави нов краен срок.

Книжата на Caterpillar и Boeing, два от двигателите на световната търговия, поскъпват с над 1%.

„Изглежда, че пазарите очакват голяма „търговска сделка“ скоро, която подобно на НАФТА-2 да сложи спокоен край на действията на президента Тръмп в търговската област“, казва Бари Банистър от компанията Stifel. Но „големите сделки влекат неочаквани последици, а освен това назрява (автомобилният) конфликт между САЩ и Европа“, допълва той.

На корпоративния фронт General Electric обяви, че ще продаде биофармацевтичния си бизнес на Danaher за 21,4 млрд. долара. След новината за сделката книжата на GE поскъпнаха с над 13%. Цената на акциите на Danaher скочи с 8,4%.

В същото време Barrick Gold отправи оферта за придобиването на Newmont Mining за 7 млрд. долара в сделка изцяло с акции. Ако бъде одобрена, сделката ще дойде след години на стагнация на цените на златото. В последните години скъпоценният метал се търгува на цена между 1000 и 1400 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа расте до съответно 2,666% и 3,026%.

На валутните пазари китайският офшорен юан достигна седеммесечен връх от 6,6737 юана за долар след съобщението на Тръмп. Доларовият индекс, който измерва представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, губи 0,07% от стойността си до 96,44 пункта. Еврото поскъпва с 0,11% спрямо долара и достига 1,1354 долара за евро. Курсът на долара спрямо йената прибавя минималните 0,09% до ниво от 110,79 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола тръгнаха рязко надолу, като загубиха около 2% от стойността си, след като Тръмп призова ОПЕК да намали цената на „черното злато“ в туит рано сутринта.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с над 2% до 55,70 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, също отписват 2% от стойността си до ниво от 65,80 долара за барел.

Американските фючърси върху златото нарастват със скромните 0,07% до 1333,70 долара за тройунция.

* Материалът е актуален към 17,10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още