IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва сесията със спад от 125 пункта след ралито в сряда*

Спадове при Microsoft и DowDuPont подлагат индекса на сините чипове под натиск

18:05 | 31.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average започва сесията в четвъртък със спад след ралито в предходната сесия. Понижения при Microsoft и DowDuPont подлагат индекса на натиск, предава CNBC.

Индексът, който включва 30 компании, отбелязва спад от 125 пункта до ниво от  24 889,15 пункта. За сметка на това широкият измерител S&P 500 записва лек ръст от 0,29% до ниво от 2688,99 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 0,92% към стойността си и достига равнище от 7248,90 пункта благодарение на силния отчет на Facebook.

Основните американски индекси са напът да завършат месеца със силен ръст. S&P 500 е нагоре с около 7% този месец и се готви да отбележи най-големия си ръст през януари от 1989 г.

В сряда индексите се повишиха най-малко с 1,55%, след като Федералният резерв съобщи, че ще бъде „търпелив“ с повишаването на лихвите. Фед ще обмисли и евентуално намаляване на облигационния портфейл на централната банка, ако условията го изискват.

Книжата на Microsoft поевтиняват с 2%, след като компанията обяви по-слаби от очакванията приходи и печалба, която надмина с малко очакванията. Технологичният гигант публикува и тримесечни насоки за печалбата, които са по-слаби от прогнозите.

Цената на акциите на DowDuPont, която също е част от Dow, също намаля с 8,4% заради смесените резултати за тримесечието. Книжата на Tesla поевтиняват с 4% на фона на по-ниската от очакванията печалба. Компанията съобщи също така, че главният й финансов директор напуска поста си.

Тези резултати помрачиха силните отчети на General Electric и Facebook. Цената на акциите на социалната мрежа се увеличи с 10,5%, след като резултатите на компанията за тримесечието с лекота надминаха очакванията. Книжата на GE скочи с 9,3% благодарение на по-силните от очакванията приходи.

Днес е последният ден от месеца и S&P 500 е напът да отбележи най-големия си месечен ръст от октомври 2015 г. Повишението този месец следва големия спад през декември, когато индексът заличи 9,18% от стойността си и за кратко се озова на меча територия на Бъдни вечер. От 24 декември обаче основните американски индекси отбелязват ръст, като S&P 500 се повиши с около 14%.

Инвеститорите наблюдават и продължаващите преговори между САЩ и Китай. Двама източници заявиха пред CNBC, че американски и китайски официални представители обсъждат среща между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин в края на февруари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се запазва на ниво от съответно 2,645% и 3,005%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,07% към стойността си до 95,40 пункта. Еврото поскъпва спрямо долара с 0,06% до ниво от 1,1484 долара за евро. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,27% до 108,73 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола остават стабилни след два дни на ръст, а американският лек суров петрол WTI е напът да наруши поредицата от три месечни спада и да отбележи най-добрия си януари в историята.

Фючърсите върху WTI поскъпват с най-малко 87 цента и достигат ниво от 55,08 долара за барел, като отбелязват нов двумесечен връх. WTI се насочва към ръст от над 21%, което е най-добрият му януари от 1983 г. насам.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват с 50 цента до 62,15 долара за барел. През януари ръстът на Брент достига 15,5%, което е най-голямото му месечно повишение от април 2016 г.

Американските фючърси върху златото прибавят 1,09% към стойността си до ниво от 1329,90 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още