IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се раздели с 464 пункта и достигна 14-месечно дъно

За два дни бенчмаркът на сините чипове загуби над 800 пункта от стойността си

23:52 | 20.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари финишираха дълбоко на червена територия за втори пореден ден в четвъртък, след като Федералният резерв повиши основния си лихвен процент. Притеснения от парализа на федералното правителство също тласнаха основните американски индекси към ново дъно, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average заличи 464 пункта от стойността си и финишира на равнище от 22 859, 60 пункта. За два дни индексът загуби над 800 пункта, а петдневните му загуби надхвърлят 1700 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,58% до ниво от 2467,42 пункта, а технологичните компании се представиха най-зле.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 1,63% до ниво от 6528,41 пункта и попадна на територията на мечи пазар на фона на сериозните загуби на Amazon и Apple. Компаниите в S&P 500 са загубили общо 2,39 трлн. долара от пазарната си капитализация този месец. Индексът Cboe Volatility, един от най-добрите показатели за страховете на пазара, надхвърли 30 пункта.

Американските пазари достигнаха най-ниската си точка за деня, след като председателят на Камарата на представителите в САЩ Пол Райън обяви, че президентът Доналд Тръмп няма да подпише бюджетен компромис.
Това се случи само ден след като Федералният резерв реши да повиши основната си лихва. Dow се раздели с над 350 пункта от стойността си след решението, а основните индекси достигнаха ново дъно за годината.

В сряда американският Сенат одобри бюджет, който да позволи на редица федерални служби да работят до 8 февруари без 5-те млрд. долара за изграждане на стена по американско-мексиканската граница. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че Тръмп няма да подпише законопроекта за временен бюджет, ако в него не бъдат предвидени средства за стената.

„Този филм сме го гледали и преди… Тръмп има нужда да е в центъра на вниманието. Ако заплаши с вето, това го поставя в центъра на вниманието, но дали наистина ще го направи? Съмнявам се“, казва Марис Ог, президент на Tower Bridge Advisors.

„Има само три важни неща – печалбите, лихвените проценти и доларът. Според мен по-притеснителното е, че виждаме в съобщенията за печалбите забавяне на инерцията в повече индустрии, отколкото преди само един месец“, допълва тя.

На настроенията на инвеститорите в четвъртък натежа и фактът, че администрацията на Тръмп и десетина международни съюзници осъдиха Китай заради по думите им трайните му усилия да краде търговски тайни на останалите страни.

Масовото порицаване на действията на Китай отразява налагащото се мнение, че азиатската страна не спазва международните норми за справедливи икономически практики. САЩ и Китай са въвлечени в търговски спор, като двете страни си наложиха мита за милиарди долари върху вносните си стоки.

На облигационните пазари доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа, които са най-чувствителни към очакванията за политиката на Фед, се повиши с четири базисни пункта до 2,6706%, а доходността по 10-годишните облигации нарасна с два базисни пункта до 2,7944%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна най-ниското си ниво от един месец от 96,38 пункта. Спрямо йената доларът губи 1,11% от стойността си до 111,20 йени за долар и достига най-ниското си ниво от над три месеца насам. Еврото поскъпва с 0,69% спрямо долара до 1,1453 долара за евро, а паундът добавя 0,42% спрямо американската валута до 1,266 долара за паунд. В същото време шведската крона беше една от най-поскъпналите валути в четвъртък с ръст от 0,6% спрямо долара, след като централната банка на страната повиши лихвения си процент за първи път от над седем години.

На стоковите пазари цената на петрола достигна най-ниското си ниво от над една година заради опасенията от свръхпредлагане, след като фондовите пазари регистрираха спад на фона на повишаването на лихвите от Фед.

Американският лек суров петрол WTI завърши сесията със спад от 2,29 долара до 45,88 долара, най-ниската му цена в края на търговията от юли 2017 г. WTI е изгубил около 24% от стойността си тази година.

Международният бенчмарк Брент се раздели с 2,89 долара от стойността си и достигна ниво от 54,35 долара за барел, най-ниската му цена от средата на септември 2017 г. Брент е загубил близо 19% от стойността си през 2018 г.

Американските фючърси върху златото прибавиха 11,50 долара към стойността си до 1267,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Искам такива нива, та да мога да си гувича акции на могъщи щатски компании при дивидентаджийска доходност средно около например да кажем 4.8%. Може и повече :)Въпросът е, че ако щатските паднат дотолкова - сигурно и нещатските ще паднат с толкова... е, хубаво - ама ако мога да си купя например Exxon на 48 еврака, що да не си купя още британски Мидички на 18 еврака?Напримерно казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Тръмп искал да е център на вниманието... щото си гледа работата ?????Дано прeстъпниците от ФЕД да осъзнаят какво са извършили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Предпочитам дъното да продължи не повече то 1.5 - 2 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Най - здравословно , като за начало ще е едно 14 годишно дъно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още