IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративните отчети и икономическите данни тласнаха нагоре Wall Street*

Силните резултати от търговците на дребно са сред факторите за очаквани умерени седмични увеличения на основните индекси

17:51 | 24.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започнаха последната борсова сесия за седмицата с ръстове, окрилени от добрите корпоративни отчети и икономически данни. Инвеститорите също така проследиха и речта на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, който заяви, че очаква бавното, но постоянно покачване на лихвените проценти да продължи, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average отбелязва ръст от 0,28% до 25 727,84 пункта, като добро представяне отчитат акциите на Chevron и Caterpillar.

По-широкият измерител S&P 500 се покачва с 0,31% до 2865,73 пункта благодарение на технологичния и енергийния сектор. Бенчмаркът Nasdaq composite нараства с 0,53% до 7920,28 пункта.

Търговците на дребно Lowe's и Target представиха по-добри от очакваното отчети тази седмица, което доведе до скок в цените на акциите им със съответно 9,4% и 4,4% до края на борсовата сесия в четвъртък.

В същото време седмичните данни за молби за безработни в САЩ отбелязаха понижение до 210 000 – близо до стойности, невиждани от 1969 г.

Силните резултати на търговците на дребно са и сред факторите за очаквани умерени увеличения за седмицата на основните индекси. The S&P 500 и Nasdaq отбелязаха ръст от съответно 0,2% и 0,8% до края на борсовата сесия в четвъртък. От своя страна Dow не отчете промяна за седмицата до началото на петъчната сесия.

Междувременно преди минути стана ясно, че гуверньорът на Фед Джером Пауъл очаква бавното, но стабилно увеличение на лихвените проценти да продължи, докато централната банка се опитва да намери баланса между насърчаването на растежа и контрола на разходите.

По време на своята дългоочаквана реч на годишната среща на Фед в Джаксън Хол Пауъл изрази своята увереност в икономиката и заяви, че не вижда инфлацията да излиза извън контрол.

На този фон доходността по американските държавни ценни книжа се задържа по-висока. Доходността по 10-годишните облигации е в размер на 2,835%, а по 30-годишните – 2,988%.

Междувременно петролът продължава стабилния си ръст в цените. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI и международния бенчмарк Брент поскъпват до съответно 69,19 долара за барел и 76,23 долара за барел.

Златото също е на зелена територия със скок от над 1% до 1206,30 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още