IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебните неприятности на Тръмп засега не притесняват пазарите*

Щатските индекси започват сесията в четвъртък почти без промяна

18:09 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-важните борсови индекси на Wall Street не успяват да намерят единна посока в началото на борсовата търговия, тъй като новите съдебни спорове и продължаващата търговска война между САЩ и Китай помрачават настроенията на инвеститорите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 14 пункта до 25719,59 пункта, като книжата на Caterpillar поевтиняват. Широкият измерител S&P 500 обаче постига ръст от 0,15% до 2866,22 пункта. Технологичният показател Nasdaq също добавя 0,42% до ниво от 7921,19 пункта.

Бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Коен се призна за виновен по осем обвинения, свързани с данъчни измами, нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании и банкова измама. Коен призна също така, че е платил за мълчанието на две жени, които твърдели, че са имали интимна връзка с президента. В същото време бившият ръководител на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт беше признат за виновен по осем обвинения в отделно дело.

Съдебните неприятности породиха въпроси дали Тръмп ще остане на поста си. В интервю за предаването Fox and Friends той заяви: „Ако ме свалят от власт, пазарите ще се сринат. Мисля, че всички ще бъдат много бедни“.

Пазарите обаче изглежда не се притесняват от съдебните проблеми на Тръмп на този етап, казва Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research. „Фактът, че американските индекси се възстановиха в сряда е добро напомняне, че 2018 не е 1974 г.“, допълва той.

„Тогава цените на петрола се бяха повишили четирикратно, а глобалната система от фиксирани обменни курсове експлодираше“, в същото време бившият президент Ричард Никсън подаде оставка заради заплахата от импийчмънт, припомня Колас.

„Сега цените на петрола са ниски, доларът е силен, а корпоративните отчети остават стабилни. Това са единствените фактори, които могат и трябва да влияят на пазарите“, отбелязва той.

Търговският спор между САЩ и Китай също влошава настроението на инвеститорите, след като мита върху китайски вносни стоки на стойност 16 млрд. долара влязоха в сила в четвъртък. Пекин отговори със собствени мита върху вносни американски стоки за 16 млрд. долара.

Книжата на два от гигантите в глобалната търговия – Boeing и Caterpillar поевтиняват съответно с 1,5% и 0,1%.

Седмичните заявления при безработица са намалели с 2 хил. до 210 хил. миналата седмица въпреки продължаващите притеснения в областта на търговията, съобщи министерството на труда. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха заявленията да нараснат до 215 хил.

Данните идват в момент, когато водещи централни банкери се срещат за икономически симпозиум в Уайоминг, където ще обсъдят бъдещата парична политика. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще произнесе реч в петък.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа остава почти непроменена на ниво от съответно 2,824% и 2,982%.

На валутните пазари доларовият индекс прекъсна петдневната си губеща серия, като постигна ръст от 0,3% до 95,415 пункта, отлепяйки се от най-ниското си ниво от близо три седмици насам, което достигна в сряда.

В същото време еврото губи 0,3% от стойността си спрямо щатската валута до 1,1559 долара, след като достигна двуседмичен връх от 1,1623 долара.

На пазара на суровини цената на петрола се понижава на фона на новата ескалация на търговския спор между САЩ и Китай, която засенчи новините за спад на запасите на американски суров петрол.

Цената на петрола сорт Брент се понижава с 38 цента до 74,40 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол WTI расте с 38 цента до 67,48 долара за барел.

Цената на златото не успя да се задържи над психологическата граница от 1200 долара, която премина в сряда на фона на повишаването на стойността на долара. Американските фючърси върху златото намаляват с 0,5% до 1196,80 долара за тройунция. 

Материалът е актуален към 17,17 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още