IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговското напрежение успя да заличи ръста на Dow за годината

Индексът отбеляза понижение от близо 300 пункта след новото разпалване на търговския конфликт между САЩ и Китай

23:41 | 19.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wall Street завърши борсовата сесия във вторник с понижения, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши Китай с нова порция мита, разпалвайки притесненията от търговска война, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average отбеляза понижение от 287 пункта (1,15%) и достигна стойности от 24 700,21 пункта, изтривайки ръста си за година. Показателят също така успя да регистрира отбеляза шести пореден ден на загуби – най-дългата серия от март 2017 г. С най-лошо представяне бяха акциите на Boeing, DowDuPont и Caterpillar.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,4% до 2762,57 пункта, като най-слабо представяне имаха индустриалният и технологичен сектор. Технологичният бенчмарк Nasdaq composite се понижи с близо 0,3% до 7725,58 пункта. По-рано през сесията и двата индекса се сринаха с повече от 1%.

Книжата на някои от най-големите компании за производство на чипове също поевтиняха заради бизнес връзките си с Китай. Акциите на Qualcomm и Nvidia успяха да заличат част от по-ранните си загуби, но въпреки това приключиха сесията с поевтиняване от 0,9%. Средно компаниите за производство на полупроводници и свързано оборудване получават 52% от приходите си от Китай, сочат данни на актуален доклад на Morgan Stanley.

Цената на акциите на автомобилния производител Ford Motor, който също има силни бизнес връзки с Китай, се понижи с 0,8%

„С всяко ескалиране човек се притеснява все повече, че нещата ще излязат от контрол“, посочва Боб Филипс, управляващ директор на Spectrum Management Group.

По-рано днес стана ясно, че Тръмп е поискал от службата на американския търговски представител да изготви нов списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, които да бъдат обложени с мита от 10%, ако Пекин предприеме действия в отговор на налозите от Вашингтон. Ако Китай „откаже да промени практиките си“ и настоява за въвеждане на своите мита, то тогава в сила ще влязат допълнителните ограничения.

Цената на петрола затвърди понижението си от началото на борсовата сесия в САЩ. Американският сорт WTI поевтиня с 1,16% до 64,93 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък се търгуваха за 75,14 долара за барел – спад от 0,27%.

Златото също поевтиня с 0,18% до 1277,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още