IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Специалният прокурор на САЩ не разглежда Тръмп като обвиняем... все още

Според източници Washington Post обаче американският президент продължава да се разследва

08:31 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макар че президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да е разследван от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, все още никакво обвинение няма срещу него и не се разглежда като "престъпна цел" на този етап, съобщава днес Washington Post, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Изданието се позовава на анонимни източници. Мълър е натоварен със задачата да установи дали е имало съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия по време на предизборната кампания през 2016 г., припомня БТА.

Тръмп твърди, че разследването е "лов на вещици", насочен срещу него. Москва отрича каквато и да е намеса на руските власти в американската предизборна кампания.

Washington Post, който се позовава на три неидентифицирани източници, пише, че прокурорът Мълър смята Тръмп за обект на своето разследване, което означава, че той не разполага с данни, проправящи пътя към повдигането на обвинения срещу него.

Според същите източници Мълър е казал на адвокатите на президента, че подготвя доклад за действията на Тръмп и за евентуално възпрепятстване на правосъдието от негова страна.

"Мълър е повторил нуждата да се интервюира Тръмп - както за да разбере дали е имал намерение да осуети разследването около Русия, така и да завърши с тази част от разследването си", казва вестникът.

Според медията Тръмп и приближени лица са интерпретирали думите на Мълър като уверение, че рискът за криминално обвинение е нисък, но съветниците му са предупредили, че Мълър прилъгва Тръмп за интервю, за да го сложи в още по-голяма правна опасност.

Мълър, който е бивш директор на ФБР и бивш федерален прокурор, бе назначен през май 2016 г., за да разследва дали е имало руска намеса в изборите в САЩ и дали е имало съглашателство между екипа на Тръмп и руските власти.

Американските разузнавателни служби смятат, че руският президент Владимир Путин стои лично зад хакерската атака и кампанията за дезинформация, имали за цел да нарушат американските президентски избори и да увеличат шансовете на Тръмп да ги спечели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още