IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Тръмп да спази това, което ще обещае в посланието си днес

Американският президент често пропилява кратката ера на позитивни настроения, пише Джонатан Лемайър за AP

08:34 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

На 4 март Тръмп пусна серия от туитове, в които обвини президента Барак Обама, че е наредил да се подслушва "Тръмп тауър" - едно неподкрепено с факти обвинение, в което Тръмп вмъкна и твърдението, че неговият предшественик е "лош (или болен) човек!" Предизвиканият от това фурор заличи постигнатия от речта на Тръмп ефект и постави Западното крило (на Белия дом) в отбранителна позиция.

Това далеч не е единственият случай, при който Тръмп пропиля кратката ера на позитивни настроения. През юни той се обърна с мрачно слово към страната след стрелбата на игрище за бейзбол с участието на конгресмени, а два дни по-късно отправи в Туитър остра атака срещу собственото си министерство на правосъдието, като обяви руското разследване за "лов на вещици".

В деня след като произнесе гръмката си реч, приемайки президентската номинация на Републиканската партия на конгреса й през 2016 г., Тръмп, вместо да благодари на доброволците (работили за кампанията му), възкреси конспиративната теория, че бащата на неговия съперник Тед Круз е бил замесен в убийството на президента Джон Кенеди.

Белият дом няколко седмици работи върху съдържанието на посланието (което Тръмп ще произнесе), събирайки материал от министрите и шефовете на правителствените агенции. Над речта работи екип начело с политическия съветник Стивън Милър и секретаря на кадровия отдел Роб Портър. Подготвени бяха няколко чернови, разпространени из Западното крило (на Белия дом, където работи президентският екип - б.р.), а Тръмп внасяше собственоръчни поправки.

Очаква се президентът да постави ударение върху проблемите на имиграцията и националната сигурност, да изложи вижданията си за нови търговски споразумения и да разкрие някои от своите отдавна очаквани инфраструктурни планове. Той може след това, по примера на своите предшественици, да отдели известно време за обиколка из страната, събирайки подкрепа за своите идеи.

Вероятно Тръмп ще се придържа към (съдържанието на) речта си поне за една нощ. След това обаче всичко може да се очаква.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още