IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доналд Тръмп има план за "Купете американските оръжия"

През 2017 г. американската оръжейна индустрия е реализирала продажби за 42 млрд. долара в чужбина

16:11 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Белия дом ще лансира ново измерение на плана в подкрепа на "Купете американското" - по отношение на продажбите на оръжия в чужбина, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Очакванията са, че през февруари американският президент ще анонсира идеята си за насърчаване на продажбите на американската оръжейна индустрия с помощта на търговските аташета в чужбина и Пентагона. Източниците на Ройтерс твърдят, че става въпрос за военни самолети, кораби, дронове, оръжия и муниции.

През 2016 година Доналд Тръмп спечели изборите за президент на САЩ с обещания за повече работни места, които да бъдат създадени благодарение на повече продажби на стоки и услуги в чужбина. По този начин търговския дефицит трябва да намалее от рекордните за последните шест години 50 млрд. долара.

В последните години оръжейната индустрия на САЩ се изправя пред силната конкуренция на страни като Русия и Китай, посочва още Ройтерс. По тази причина и компаниите в сектора оказват натиск върху Белия дом за подкрепа.

Идеята обаче не се харесва на организации за защита на човешките права, които настояват, че облекчените продажби на оръжие могат да увеличат риска от възникване на насилие в Близкия изток и Южна Азия, както и че те могат да бъдат използвани за терористични удари.

По данни на властите в САЩ продажбите на оръжия в чужбина през фискалната 2017 година се увеличават до 42 млрд. долара, спрямо 31 млрд. долара година по-рано. Доналд Тръмп вече подписа няколко ключови сделки, сред които и за доставка на оръжия за Саудитска Арабия на стойност 7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още