IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВР ще понесе еднократна загуба от 1,5 млрд. долара заради данъчната реформа в САЩ

Заради преоценка след намаляването на ставката за корпоративния данък ще се наложи некешово отчисление, пояснява компанията

16:28 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският петролен гигант ВР обяви днес, че очаква да понесе еднократна загуба от 1,5 млрд. долара заради данъчната реформа на американския президент Доналд Тръмп, предава Франс прес.

Намаляването на корпоративния данък в САЩ до 21% изисква преоценка на отложените американски данъчни активи и пасиви на ВР, посочва компанията в съобщение, цитирано от БТА.

ВР уточнява, че очакваната последица от реформата ще бъде еднократно, некешово отчисление на стойност около 1,5 млрд. долара и ще се отрази на резултатите за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Петролният гигант обаче отбелязва, че в дългосрочен план печалбата ще бъде повлияна положително от данъчните промени в САЩ. 

ВР планира да представи резултатите си за четвъртото тримесечие на 6 февруари.

Тръмп подписа закон за мащабни промени на данъчния кодекс в САЩ, което бе неговата първа голяма победа, откакто встъпи в длъжност преди година. Очаква се мярката да увеличи корпоративните печалби на банките и други компании в средносрочен и дългосрочен план, тъй като се понижава корпоративният данък до 21 на сто от 35 процента.

Няколко големи компании обаче обявиха, че законът ще доведе до загуби в краткосрочен план при печалбите, върнати в страната от чужбина. Реформата предвижда облагане на тези печалби с 15,5 на сто при средствата в брой и 8 процента при недвижимостите и други неликвидни активи.

Други големи компании, които също дадоха сигнал за такива еднократни загуби през четвъртото тримесечие, са британско-холандската петролно-газова компания Royal Dutch Shell, както и банките Barclays и Сredit Suisse.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още