IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно сигурно предсказание за 2018 г.: Американците ще теглят още повече кредити

Въпреки съживяването на икономиката в САЩ се очаква дълговете по кредитни карти да продължат да растат

13:17 | 30.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Много американци признават, че харчат пари за ненужни вещи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много американци признават, че харчат пари за ненужни вещи. Снимка: Ройтерс

Може би американците трябва да добавят „да си изплатя кредита“ в своя новогодишен списък. Отиващата си година отбеляза нов негативен рекорд за потребителите, след като дълговете на американците по кредитни карти достигнаха нови висини.

Считано от юни 2017 г. те дължат рекордните 1 трлн. долара по кредитни карти, пише MarketWatch.

И за да станат нещата още по-зле много домакинства имат проблеми с изплащането на задълженията си, показва ново проучване на кредитната агенция TransUnion. Просрочените задължения се очаква да се увеличат през идната година, независимо от възстановяването на икономиката.

„Наистина е поразително до каква степен дълговете по кредитни карти тежат на американските домакинства“, посочва Кимбърли Палмър, експерт към компанията за управление на лични финанси NerdWallet.

Ето какво още можем да очакваме през 2018 г.:

Дълговете по кредитни карти ще се увеличат за пета поредна година.

Средният баланс по кредитна карта за потребител ще се увеличи с 1% догодина, по данни на TransUnion. Днес всяко домакинство с подобен дълг трябва да върне средно около 15 654 долара, като се очаква балансът да се увеличи с 156 долара през следващата година.

Според Палмър ръстът се дължи на това, че повечето потребители правят ненужни покупки. В проучване на NerdWallet от ноември сред 2000 души 41% от попитаните са заявили, че харчат повече за неща, от които не се нуждаят. 

Съществуват обаче и други фактори, които играят роля. Жилищните разходи, както и тези за храна, се покачват по-бързо от доходите, допълва експертът. Това не оставя много средства за други разходи от първа необходимост или спешни случаи, като медицински сметки например.

Все повече потребители с добра и лоша кредитна история имат достъп до кредитни карти

Друга причина за нарастване на дълга по кредитни карти е това, че все повече потребители имат достъп до тях, смята Пол Зигфрид, вицепрезидент и бизнес лидер на отдела за кредитни карти на TransUnion.

През първото тримесечие на 2017 г. достъп до такива услуги, издавани от големи банки и емитенти, са имали над 171 млн. души. Това е най-големият брой хора от 2005 г. насам, когато 162,5 млн. души са имали подобен достъп, показват данни на Нюйоркската банка на Федералния резерв. Това означава, че от кредитни карти могат да се възползват повече потребители с ниски кредитни резултати, допълва Зигфрид.

Така например в момента високорисковите кредитополучатели представляват 10,6% от всички държатели на кредитни карти. Това е увеличение с почти процент от 9,9% през 2016 г. По време на рецесията 13,4% от картите са били в ръцете на високорискови кредитополучатели през третото тримесечие на 2009 г.

Някои очаквания за бъдещето може да не са добра новина за потребителите. Тежките просрочия – задължения със закъснение от над 90 дни, се очаква да се увеличат до 2% през 2018 г. Това ще е четвърта поредна година, през която този вид просрочия ще отбележат ръст. Въпреки това те все още са под нивата на рецесията от 3%, посочва Зигфирд.

По думите му положителното е това, че заемодателите са давали на подобни рискови кредитополучатели достъп до по-малко количество кредити в сравнение с миналото, допълва той.

Високорисковите кредитополучатели са взимали по-малко лични заеми

И добрата новина: дялът на лични заеми, издадени на високорискови кредитополучатеили е около 26% през третото тримесечие на 2017 г., което е леко понижение в сравнение с 27,6% през третото тримесечие на 2016 г. и 29,7% през 2012 г. Потребителите също така имат по-малки просрочвания по тези заеми.

През 2017 г. близо 3,4% от личните заеми са били просрочени в сравнение с 3,8% през 2016 г. За разлика от дълговете по кредитни карти закъсненията по лични заеми се очаква да спаднат значително, но все пак да останат високи – около 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още