IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones и S&P 500 с нови рекордни постижения

Nasdaq не можа да се отърси от загубите в първите дни на седмицата и затваря с минимално намаление

23:23 | 08.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-добрите от очакваното данни за развитието на трудовия пазар в САЩ доведе до нови рекордни постижения на Wall Street. В допълнение настроение на търговията носи и очакването Федералният резерв да вдигне лихвите по време на своето заседание през следващата седмица, пише CNBC.

Така Dow Jones достигна за първи път до 24 329,16 пункта, което представлява повишение от 0,49%. Широкият S&P 500 добави 0,55% до рекордните 2 651,5 пункта. Сред големите печеливши днес е здравният сектор, който отчете ръст от 1%.

Сектора поведе Alexion Pharmaceuticals, чиито акции поскъпнаха с над 7% след коментар от Leerink Partners, че книжата на компанията ще поскъпнат с 30%. Основание за тази позитивна прогноза е успешно преминатата трета фаза от изпитанията за лекарство срещу рядкото заболяване на кръвта пароксизмалната нощна хемоглобинурия.

И двата индекса записват седмичен растеж в рамките на 0,4%, изчислява MarketWatch.

За Nasdaq днес повишението е от 0,4% до 6 840,08 пункта, което представлява спад от 0,1% спрямо миналата седмица.

Цената на петрола се повиши с растящото напрежение в Близкия изток, но не успя да преодолее пониженията в началото на седмицата и финишира със седмична загуба, изчислява Market Watch. Лекият суров петрол се търгуваше за 57,36 долара за барел в последната за седмицата сесия, което е ръст от 1,2%. Спрямо края на миналата седмица американският петрол е по-евтин с 1,7 на сто.

Европейският Brent затвори седмицата сесията с ръст от 1,9% до 63,40 долара за барел, което е понижение от 0,6% спрямо предходната седмица.

Споразумението за Brexit първоначално предизвика оживление на валутните пазари. Към края на деня обаче настроенията се промениха. Едно евро се разменя за 1,1755 долра, спрямо 1,1774 долара за едно евро в четвъртък. Британският паунд се понижи до 1,3413 долара. 

Златото продължава да губи почва. Ценният метал поевтиня с 0,4% до 1 248,40 долара за трой унция, което за седмицата означава спад от 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още