IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложението на Broadcom окрили индексите на Wall Street

Американските борсови индекси достигнаха нови рекорди след новината за офертата на производителя на чипове за придобиването на Qualcomm

23:38 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси достигнаха нови рекорди в понеделник, след като настроенията на Wall Street бяха подкрепени от новини за корпоративни сделки, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с 9,23 пункта до 23 548,42 пункта, което е исторически връх. Технологичният индекс Nasdaq composite също затвори на рекордно високо равнище, след като се покачи с 0,3% до 6 786,44 пункта. По-широкият индекс S&P 500 също отбеляза рекорд, нараствайки с 0,13% до 2 591,13 пункта.

Пазарите бяха развълнувани от новината, че производителят на чипове Broadcom е отправил предложение за придобиването на конкурента Qualcomm на стойност 103 млрд. долара. Ако сделката бъде реализирана, тя ще бъде най-голямата в историята на технологичния сектор. Неофициални съобщения за предстоящото предложение се появиха още в петък.

Цената на акциите на Advanced Micro Devices също скочи след новината, както и тези на Disney и 21st Century Fox.

Книжата на Qualcomm поскъпнаха с 1%, а тези на Broadcom - с 1,4%. Покачването на цената на акциите на Qualcomm подкрепи борсово търгувания фонд VanEck Vectors Semi ETF, който отбеляза рекорд в рамките на сесията.

"В краткосрочен план това е положителна новина. Поглъщане от страна на Broadcom би намалило броя акции на пазара", коментира Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. "Освен това подобно предложение означава, че в Broadcom се чувстват доста уверени за бъдещето си."

Предложението идва, след като американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че Broadcom ще премести централата си от Сингапур в САЩ. Очакванията са обаче Qualcomm да отхвърли офертата.

„Не съм сигурен дали ще я получат за 70 долара за акция, но е ясно от прессъобщението, че Broadcom наистина иска да купи тази компания“, казва Ромит Шах, управляващ директор на Nomura Instinet. “Техният главен финансов директор обикновено получава, каквото иска, и смятаме, че в крайна сметка ще сключат сделка”, допълва той.

Акциите на Advanced Micro Devices поскъпнаха със 7,3% след новината, че компанията ще обедини усилия с Intel, за да се конкурира с Nvidia на пазара на чипове за лаптопи за геймъри. Цената на книжата на Intel се покачи с 1,4%, а тази на Nvidia нарасна с 0,4%.

Друга новина за корпоративна сделка - че 21st Century Fox води преговори за продажбата на голяма част от компанията на Disney, изпрати акциите на Fox нагоре с 9,93%, а тези на Disney с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още