IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се насочват към втори пореден седмичен спад*

Нарастват опасенията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може и да не успее да задейства плановете си за насърчаване на икономическия ръст

17:53 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на американските фондови борси се насочват към втори пореден седмичен спад, съобщава CNBC. Нарастват опасенията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може и да не успее да задейства плановете си за насърчаване на икономическия ръст.

Индексът на силните чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 67 пункта, като Nike натежава най-много. Акциите на производителя на спортни стоки последваха тези на Foot Looker, които поевтиняха с над 25% заради много по-слаби от очакваното резултати за тримесечието.

Широкият индекс S&P 500 и технологичният бенчмарк Nasdaq се понижават със съответно 0,2% и 0,1%.

Dow Jones и S&P 500 са напът да запишат първата си двуседмична губеща серия от май месец. Nasdaq се насочва към четириседмична губеща серия.

Тръмп разпусна два експертни съвета, съставени от изпълнителни директори на водещи компании, и това не се хареса на инвеститорите. Няколко членове на тези съвети подадоха оставки след противоречивата реакция на американския президент на националистическите прояви в Шарлътсвил, щата Вирджиния.

Освен това в САЩ в сряда се появиха опасения, че Гари Кон, който е пробизнес настроен съветник на президента, може да подаде оставка като директор на Националния икономически съвет. В крайна сметка твърдението се оказа спекулация, тъй като от Белия дом посочиха, че Кон възнамерява да остане на поста.

Сезонът на отчетите е към края си и в петък имаше само макроикономически данни. Потребителското доверие в САЩ се повиши до 7-месечен връх заради оптимизъм за икономиката и личните финанси, показа проучването на Мичиганския университет.

Златото поскъпва с 0,5% до 1 298,50 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,45% до 46,88 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,24% до 50,91 долара за барел.

Едно евро се обменя за 1,1742 долара, а курсът на йената е 108,84 йени за долар.

Доходността по 10-годишните американски облигации се понижава до 2,182%, а тази по 2-годишните книжа е 1,3%.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още