IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чикаго съди правителството на Тръмп

Искът е заради плановете да се ограничи финансирането за "градовете убежища" в САЩ

09:39 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите в Чикаго внесоха в съда иск, с който целят да попречат на влизането в сила на новите политически мерки на правителството на Доналд Тръмп, предвиждащи да се ограничи финансирането за т. нар. "градове убежища" в САЩ - градове, които не предоставят достъп на федералните имиграционните власти до местните затвори, предаде Ройтерс.

Според заведения иск новата политика принуждава града да избира между конституционните си права и финансирането на системата на правоприлагане.

"Освен това тези нови условия са в разрез с дългогодишната политика на града на поощряване на сътрудничеството между местните правоприлагащи органи и имигрантските общности", се казва в документа.

Според новата правителствена политика към градовете убежища също така се предвижда изискване местните правоприлагащи органи да трябва да уведомяват федералните власти до 48 часа, преди да са пуснали на свобода задържани, издирвани за нарушаване на имиграционното законодателство.

„Ние започваме това правно предизвикателство, защото реториката, заплахите от тази администрация, въплътени в тези нови условия, наложени върху несвързани фондове за безвъзмездна финансова помощ, създават култура и климат на страх", казва пред Ройтерс Ед Сишкел, старши юрисконсулт на кмета на Чикаго Рам Емануел.

Емануел, който е демократ, заяви в неделя, че градът ще стигне на съд.

Условията на Министерството на правосъдието се отнасят до грантове по програмата Edward Byrne Memorial Justice Assistance Grants, която предоставя финансиране на стотици градове. Очаква се Чикаго да получи по програмата 3,2 млн. долара през тази година за закупуване на оборудване.

Сишкел заяви още, че градът ще следва първоначалната жалба с предложение за предварителен иск за спиране на налагането на новите условия от страна на правителството.

Градът ще поиска решение от съдията преди крайния срок от 5 септември, в който ще може да кандидатства за безвъзмездна помощ по проекта Byrne, добавя още юрисконсултът.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви същевременно в понеделник, че представителите на Чикаго са показали "открита враждебност" към прилагането на закони, предназначени да намалят престъпността и да защитят правоприлагането.

Той добави, че повече жители на Чикаго са били убити през миналата година, отколкото са били жертвите в Лос Анджелис и Ню Йорк, и че Чикаго е трябвало да обърне тенденцията в тази "култура на беззаконие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още