IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борсови индекси са в отстъпление след рекордите

Акциите на компаниите от енергийния сектор поевтиняха, след като петролът навлезе в мечи пазар

23:28 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските фондови борси затвориха с понижения на основните индекси във вторник, отстъпвайки от рекордите, след като цените на петрола оказаха натиск върху акциите на компаниите от енергийния сектор.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,67%, като енергийният сектор се сви най-силно в състава му - с близо 1,3 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average достигна рекорд, преди да затвори със спад от 61 пункта. Акциите на Disney допринесоха най-силно за загубата. Технологичният индекс Nasdaq composite падна с 0,8 на сто.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли поевтиняха с 2,19% до 43,23 долара за барел заради признаците за растящ добив. Така на практика петролът навлезе в мечи пазар, тъй като се търгува с над 20% под 52-седмичния си връх.

Цените на петрола "определено" вървят към 40 долара за барел и вероятно ще паднат и под тази граница, прогнозира пред CNBC Джон Килдъф, основател на енергийния хедж фонд Again Capital.

Инвеститорите следят и новините от Вашингтон, където говорителят на Камарата на представителите Пол Раян заяви, че правителството намалява бюрокрацията и промените в данъчния кодекс трябва да бъдат постоянни.

Очакванията за данъчна реформа изиграха ключова роля за подема на капиталовия пазар в САЩ след президентските избори в края на миналата година, но администрацията на Доналд Тръмп и Конгресът все още не са представили конкретни подробности за съвместния си план в тази насока.

Днес не бяха публикувани важни икономически данни, но инвеститорите следяха коментарите на представители на Федералния резерв.

Председателят на Фед за Бостън Ерик Розенгрен заяви, че текущата среда на ниски лихви вероятно ще се задържи още известно време, допълвайки, че ниските лихви затрудняват възможностите на централната банка да се справи с негативни шокове.

Зам.-председателят на Фед Стенли Фишер пък заяви, че въпреки че САЩ и други държави са предприели мерки за заздравяване на системите си за жилищно финансиране, трябва да бъдат положени повече усилия за предотвратяване на бъдеща криза.

Президентът на Фед за Далас Робърт Каплан трябва да говори след края на сесията във вторник.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се сви до 2,15 на сто, а по 2-годишните се задържа близо до 1,35 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още