IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари в САЩ изтриха ръстовете от началото на месеца

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи над 360 пункта от стойността си

23:03 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондовите пазари в САЩ записаха значителни спадове в сряда със задълбочаването на кризата около управлението на президента Доналд Тръмп, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри над 360 пункта от стойността си, като най-много натежа Goldman Sachs.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,8%, а технологичният бенчмарк Nasdaq записа спад от 2,6 на сто.

CNBC посочва, че пазарите на практика са изтрили повишенията от началото на месеца.

В понеделник стана ясно, че президентът на САЩ е предоставил на Лавров класифицирана информация. Тръмп защити във вторник това свое решение и заяви, че е бил в правото си да го направи. Днес пък руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да предостави протокол от срещата в Белия дом, за да се докаже, че не са били предоставяни никакви тайни.

На дневен ред са и последиците от уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми. Във вторник New York Times съобщи, че в паметна бележка от своя среща с Тръмп Коми посочва, че президентът е поискал да се спре разследването срещу Майкъл Флин, бивш съветник на Тръмп по националната сигурност.

„Динамиката със сигурност е предизвикана от Вашингтон“, заяви Майкъл Шаул, председател и изпълнителен директор на Marketfield Asset Management. „Много прилича на 1998-99 г., когато пазарът трябваше да се справя със скандала Люински“, допълва той.

Традиционните активи убежища поскъпнаха, като доходността на 10-годишните американски държавни облигации се понижи до 2,21%. Йената поскъпна спрямо долара до 111 йени за долар.

Еврото поскъпва с 1,1155 долара. 

„Ако се наемат специални прокурори или пък ако се заговори повече за импийчмънт, можем да кажем довиждане на данъчните планове, плановете за здравна реформа и фискални стимули през 2017 г.“, казва Анди Бренър, директор на звеното за ценни книжа с фиксирана доходност в National Alliance Securities

CNBC припомня, че акциите в САЩ поскъпваха от началото на годината заради надеждите за данъчна реформа. По-рано тази седмица S&P 500 и Nasdaq покориха нови исторически рекорди.

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се счита за измерител на страха на пазара, скочи с 20% в сряда до най-високото си ниво от 21 април.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,68% до 48,99 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 1% към цената си до 52,17 долара за барел.

Златото поскъпва с близо 2% до 1 260,08 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още