IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси посрещнаха равнодушно новината за Obamacare

Акциите се търгуваха почти без изменения

23:59 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските акции се търгуваха почти без изменения, като най-съществена промяна и то в посока надолу записа енергийният сектор, пише CNBC.

The Dow Jones industrial average затвори със спад от около 6 пункта, като Caterpillar и Chevron допринесоха най-много за спада. Индексът се понижи със 100 пункта по време на сесията, но след това съумя да превъзмогне част от загубата.

S&P 500 и Nasdaq затвориха без съществено изменение.

Цените на петрола се понижават до най-ниско ниво от над 5 месеца, падайки до 46 долара за барел, след като в сряда вечерта официални данни от САЩ показаха, че резервите от черно злато в страната се понижават с по-малко от очакваното.

"Енергията и суровините като цяло оказват натиск върху капиталовите пазари“, коментира Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments. "Има и някои въпроси за това какво може да направи администрацията на Тръмп в този момент“, добави той.

Енергийните акции поевтиняха с около 2%, ограничавайки печалбите на основните индекси.

„Въпросът е дали пазарът вижда това като индикация за забавяне на растежа в икономиката", коментира Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Financial.

В същото време енергетиката е секторът, отчел едни от най-големите печалби през първото тримесечие.

„Някои от големите енергийни компании публикуваха силни данни, което е знак, че нещата започват да се стабилизират", обясни Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial.

Инвеститорите анализират и новината, че Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, отменящ основните части на Obamacare, като ги заменя с плана за здравеопазване на републиканците. Това е най-голямата законодателна победа на президента Доналд Тръмп. Предстои обаче тежка битка в Сената.

"Това поне ще доведе до преместване на топката и ще приближи правителството до данъчната реформа, което всъщност иска пазарът", отбеляза Кросби от Prudential.

Компаниите влязоха в този сезон на отчетите с високи очаквания и повечето успяха да ги постигнат. Над 70% от компаниите от S&P 500, които са публикували отчетите си, са надминали най-слабите си очаквания.

Инвеститорите анализират и макроикономическите данни от четвъртък. Молбите за помощи при безработица паднаха с 19 хил на 238 хил., докато производителността за първото тримесечие се понижава повече от очакваното. Междувременно търговският дефицит на САЩ се сви до 43,7 млрд. долара. Фабричните поръчки се повишиха по-малко, отколкото се очакваше през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още