IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбите на американските банки не са достатъчни да поддържат ръста на акциите

Силните ръстове на банковите книжа са пред своя край, особено след коментара на Тръмп за ниските лихви, според анализатори

15:16 | 14.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Силната печалба за първото тримесечие на годината не е достатъчна, за да поддържа ръстовете на банковите акции, който е основен двигател на общите печалби на фондовия пазар откакто Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, предава Ройтерс.

Вчера водещите банки JP Morgan, Citigroup и Wells Fargo обявиха по-добри от очакваното финансови резултати, но данните показват, че темповете на кредитиране се забавят.

Финансовите акции са най-добре представящите се от 11-те сектора в състава на широкия индекс S&P 500 след изборите в САЩ. Ръстът достига почти 16% заради очакванията, че американската администрация ще приеме политики в подкрепа на финансовата индустрия, както и заради ръста на лихвите в страната.

Все още обаче финансовият сектор е по-евтин в сравнение с по-широкия S&P 500.

Акциите на Wells Fargo обаче поевтиняха с 2,6% вчера, с което стана най-зле представящата се позиция от финансовия сектор. Така книжата на компанията записват и най-лошата си седмица от септември насам.

Анализатори предупреждават, че силните ръстове на банковите акции са вече към своя край, особено след като Тръмп коментира, че би предпочел лихвите да останат ниски за още известен период от време. Ниските лихви забавят печалбите на банките от кредитиране.

„Тръмп явно вижда затягането на паричната политика като заплаха пред възраждащото се възстановяване“, коментира Питър Кани, старши пазарен стратег в базираната в Ню Йорк компания Global Markets.

Очакванията са финансовите институции да отчетат силен ръст на печалбата през първото тримесечие. Според консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Thomson Reuters, увеличението ще достигне 17,7%.

Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley ще публикуват отчетите си през следващата седмица.

Същевременно най-големите банки в Америка все още противодействат на твърденията, че са твърде големи, пише FT.

Финансовият директор на JPMorgan Chasе Мариан Лейк коментира, че универсалният модел на банката е "източник на сила" за по-широката икономика.

Банките отдавна твърдят, че разделянето на бизнеса им ще им донесе загуби за милиарди и ще наруши възможността им да инвестират, както и ще намали капитала на разположение на акционерите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още