IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ескалиращото напрежение натежа върху американските пазари

Притесненията доведоха до повишен интерес към активите убежища

23:13 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поевтиняха във вторник, докато притесненията на инвеститорите за геополитическото напрежение тласна нагоре активите убежища, съобщава CNBC.

В началото на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с около 80 пункта, като остана на червена територия до края, приключвайки със спад от 0,03% до 20651,48 пункта. Върху индекса най-много натежа Apple. Компанията беше ударена от производителя на чипове Qualcomm в спор за таксите за лицензиране на мобилни технологии.

„Акциите игнорираха геополитическите опасения през последната седмица, но сега нещата се разгорещяват и инвеститорите се подготвят за известна колебливост ", коментира Райън Детрик, старши пазарен стратег в LPL Financial.

В широкия S&P 500 изостанаха финансовите компании със спад от 0,6%, като индексът отписа 0,14% от стойността си, а Nasdaq записа понижение от около 0,24%.

Традиционните убежища се радваха на интерес във вторник. Фючърсите върху златото с доставка през юни поскъпнаха с 1,5% до 1 2724 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижи до 2,32%.

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се счита за най-добрият показател за страха на пазара, се повиши  със 7% до 15,11 пункта.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че САЩ ще се изправят срещу всеки, който извършва престъпления срещу човечеството. Той говори пред журналисти, преди да се отправи към Москва, където с представители на руската администрация ще обсъжда вероятната атака с химическо оръжие в Сирия от миналата седмица.
Президентът Доналд Тръмп предупреди в Twitter, че Северна Корея „си търси белята“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още