IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq удари нов връх по време на търговията в първия ден от месеца*

Останалите американски индекси се движат без съществени промени

17:40 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси започват първия ден от месеца и тримесечието с повишения, като инвеститорите се подготвят за седмица, изпълнена с ключови икономически данни, предава CNBC.

Основният индекс Dow Jones industrial average отчита минимален ръст от 0,04%, като акциите на UnitedHealth допринасят най-много за повишението.

Бенчмаркът S&P 500 се понижава с 0,12%, като здравният сектор се представя най-добре, а комуналните услуги – най-зле, в началото на сесията.

Технологичният Nasdaq composite удари нов връх по време на търговията, след като цената на акциите на Apple скочи до рекордни нива.

Данните за производствения индекс ISM за март ще бъдат представени днес, както и данните за строителните разходи през февруари. Месечните данни за продажбата на автомобили също ще станат ясни по-късно през деня.

„Голяма част от фокуса ще бъде насочен към ключови икономически данни, които може да определят тона на търговията тази седмица“, коментира Наим Аслам, главен пазарен стратег в Think Markets.

Други данни, които ще бъдат обявени по-късно през седмицата, включват протокола от последната среща на Федералния резерв и доклада за работните места през март.

Wall Street се подготвя и за срещата между президента Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин в четвъртък и петък. Очаква се сред основните теми на двамата лидери да са търговията и Северна Корея.

Лукам Отунуга, анализатор във FXTM, казва, че двудневната среща „може да бъде класифицирана като рисково събитие“.

Всяко усложнение или напрежение по време на срещата може да предизвика избягване на риска, което от своя страна ще наложи натиск върху фондовите пазари, а в същото време ще засили привлекателността на активите, смятани за сигурни убежища“, коментира той.

В петък акциите приключиха силно първото тримесечие. Възстановяването изпадна в застой миналия месец на фона на несигурността кога администрацията на Тръмп ще започне да прилага политики в подкрепа на растежа.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се движи около 2,38%, а по двугодишните държавни облигации – около 1,26%.

На валутните пазари доларът отчита ръст от около 0,2% спрямо кошница от валути, еврото се търгува за около 1,066 долара, а йената – за 111,4 йени за долар.

На пазара на суровини фючърсите върху петрола остават сравнително стабилни, след като възстановяването на производството в Либия през почивните дни натежа върху положителните икономически данни от Азия, които показват силно енергийно търсене в региона.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 11 цента, или 0,21%, до 53,42 долара за барел, а върху американския суров петрол поевтиняват с 12 цента, или 0,24%, до 50,48 долара за барел.

След като отбеляза най-доброто си тримесечие от година, фючърсите върху златото се повишават леко до 1252,15 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:18 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още