IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow затвори с ръст от 110 пункта след решението на Фед

Позицията, която американската централна банка зае, се оказа по-малко агресивна от пазарните нагласи

22:59 | 15.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси записаха повишения в сряда, подкрепени от възстановяването на цените на петрола, след като Федералният резерв (Фед) повиши лихвите в САЩ, отговаряйки на очакванията. Същевременно позицията, която американската централна банка зае, се оказа по-малко агресивна от пазарните нагласи.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average затвори с повишение от 110 пункта след новината за решението. Акциите на UnitedHealth допринесоха най-много за ръста, следвани от тези на Johnson & Johnson и Caterpillar.

Технологичният индекс Nasdaq 100 достигна нов връх в рамките на сесията и затвори на рекордно висока стойност, подкрепен от поскъпването на книжата на Apple.

"Повечето хора очакваха много по-агресивно изявление", коментира пред CNBC Даян Суонк от DS Economics.

Фед повиши целевия диапазон за лихвата по федералните фондове до 0,75% - 1%. Председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари беше единственият, гласувал против повишаването на лихвите.

В свое изявление от Фед заявиха, че очакват условията на трудовия пазар "да продължат да укрепват", а инфлацията "да се стабилизира около 2%" в краткосрочен план.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи след съобщението на Фед. Доходността по 2-годишните книжа падна до 1,30% - най-ниската стойност от около седмица. По-рано през сесията доходността достигна 1,401% - най-високата стойност от 11 юни 2009 г. Доходността по 10-годишните ценни книжа е около 2,50 на сто, също най-ниската стойност от около седмица.

Доларовият индекс увеличи загубите и се търгува със спад от над 1% на нива, невиждани от повече от две седмици. Еврото се търгува за около 1,073 долара за евро, а йената - за близо 113,4  йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още