IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните компании натежаха най-много на щатския борсов индекс S&P 500

Американският лек суров петрол WTI отчете най-лошото си еднодневно представяне от 13 месеца

23:14 | 08.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поевтиняха в сряда, като инвеститорите станаха свидетели на спад в цената на петрола и на изненадващ ръст в заетостта през февруари, съобщи CNBC.

В индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average най-много натежаха Caterpillar и Chevron, a в широкия S&P 500 най-незадоволително се представи секторът на енергетиката, който записа спад от над 2,5 на сто.

Цената на американския лек суров петрол се понижи с 5,38% до 50,28 долара за барел, след като Администрацията за енергийна информация обяви, че резервите в САЩ са се повишили с 8,2 млн. Барела миналара седмица. Това е най-лошото еднодневно представяне на WTI от 13 месеца.

„Смятам, че виждаме известно равновесие в рейнджа 45-55 долара“, коментира Ерик Анес, основател на Titus Wealth Management.

В сферата на макроикономиката частният сектор в САЩ е добавил 298 хил. работни места миналия месец, показа доклада на ADP и Moody's, което беше далеч над очакванията. В петък се очакват официалните данни.

Доходностите по американските държавни облигации се повишиха след публикуването на тази данни, като доходността по 10-годишните ценни книжа достигна най-високото си ниво от декември – 2,556%. Двегодишните книжа пък отчетоха най-висока доходност от 2009 г. при 1,35%.

„Това беше много силен доклад и може да означава по-агресивен Фед, което вече може да е негативно за фондовия пазар“, казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. По думите му е изненадващо, че пазарите задържат ръстовете.

Следващата седмица заседава Федералният резерв на САЩ и се очаква да повиши лихвените проценти. Вероятността това да се случи е около 91% според FedWatch tool на CME Group.

През изминалия месец и трите основни борсови индекса са се повишили с близо 3%.

В корпоративната сфера акциите на Caterpillar поевтиняха, след като New York Times съобщи, че в нов правителствен доклад компанията е обвинена в използване неправилни счетоводни методи, за да насърчи цената на акциите си.

Доларовият индекс се повиши с 0,26%, като еврото се обменяше за около 1,055 долара, а курсът на йената беше 114,4 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още