IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones покори още един рекорд

S&P 500 и Nasdaq прекъснаха печелившата серия

23:15 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones покори още един рекорд в днешната сесия. По-широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq обаче отстъпиха.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,04% до 20 619 пункта, подкрепян основно от акциите на Cisco Systems, Coca-Cola и Intel, които поскъпнаха със съответно 2,38%, 1,88% и 1%.

S&P 500 се понижи с 0,9% до 2 347 пункта. Най-голям натиск върху индекса оказа енергийният сектор, който записа спад от 1,37%.

Nassdaq изтри 0,8% до 5 814 пункта.

Според Брус МакКейн основният проблем на пазара е, че доверието е достигнало толкова високи нива, че е трудно пазарът да продължи да расте още повече, пише CNBC. Според икономиста от First Standard Financial Питър Кардийо пазарът страда от самодоволство заради очакваната данъчна реформа на Тръмп.

Петролът поскъпна на стоковата борса в Ню Йорк заради спекулациите, че ОПЕК ще удължи действието на споразумението за намаляване на добивите, съобщава MarketWatch.

Същевременно обаче цените на природния газ се понижиха до най-ниските им нива от средата на ноември 2016 г., след като правителствените данни показаха, че запасите от горива в САЩ са се понижили с по-малко от очакваното през миналата седмица.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през март добавиха 25 цента (0,5%) към цената си до 53,36 долара за барел. В Лондон сортът Брент обаче поевтиня с 32 цента (0,6%) до 55,65 долара за барел.

Доларът поевтиня срещу основните си конкуренти на валутните пазари. Основен натиск върху зелените пари оказва неяснотата около плановете за данъчните политики на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на щатския долар спрямо кошница от шест валути, се понижи с 0,7% до 100,47. Доларовият индекс на Wall Street Journal, който отразява динамиката на американската валута спрямо 16 други валути, падна с 0,4% до 90,76.

Според анализатори има много въпросителни около това защо доларът не се възстановява, въпреки по-добрите икономически данни и засилващите се очаквания за ръст на лихвите в САЩ. Единственото обяснение е свързано с политическия риск.

Фючърсите на златото поскъпнаха с 8,5 долара (0,7%) до 1 241,6 долара за тройунция на фона на спада на долара и на доходността по американските облигации. Това е най-високо ниво от 10 ноември, според данни на FactSet data.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още