IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street реагира на реториката на Доналд Тръмп със слаби изменения*

Президентът на САЩ предупреди мексиканския си колега Енрике Пеня Нието, че е готов да изпрати военни, които да спрат „лошите момчета долу“

18:04 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поевтиняват на фона на нарастващо напрежение между САЩ и други глобални лидери, пише CNBC.

След отварянето на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с около 30 пункта, но след това се върна на положителна територия. Инвестиционната банка Goldman Sachs натежава най-много.

Широкият индекс S&P 500 и технологичният бенчмарк Nasdaq също записват съвсем слаби ръстове.

„Изглежда, че поне в ранната търговия пазарът насочва фокуса си от положителни неща като макроикономическите данни и отчетите към по-объркващи като спорове с Мексико, Иран и Австралия“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди мексиканския си колега Енрике Пеня Нието, че е готов да изпрати военни, които да спрат „лошите момчета долу“, ако мексиканската армия не направи повече, за да ги контролира. Това съобщи Associated Press, позовавайки се на стенограма от разговор, до която твърди, че има достъп.

Отделно Washington Post публикува материал за телефонен разговор между Тръмп и австралийският премиер Малкълм Търнбъл от събота. Според източници на изданието Тръмп е казал на Търнбъл, бивш банкер от Goldman Sachs, че е говорил и с други политически лидери по-рано същия ден и това е бил „най-лошият разговор“.

Отделно в сряда съветникът на Белия дом по националната сигурност Майкъл Флин заяви, че администрацията на Тръмп е изпратила предупреждение до Иран, след като ислямската република е провела тест с балистична ракета.

„Смятам, че пазарите бяха стреснати от указа за затягане на имиграцията, а няма много положителни новини, които да върнат пазарите обратно към възходяща тенденция“, казва Ранди Фредрик, вицепрезидент в Charles Schwab.

В сферата на макроикономиката молбите за помощи при безработица се понижават с 14 хил до 246 хил. през седмицата, приключила на 27 януари. Производителността на труда през последното тримесечие на 2016 г. се повишава с 1,3% годишен темп на ръст.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,63% до 53,54 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,44% от цената си до 56,55 долара за барел.

Златото поскъпва с над 1% до 1 221,45 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0809 долара, а курсът на йената е 112,41 йени за долар.

Доходността по двегодишните американски държавни облигации се понижава до 1,197%, а тази по 10-годишните книжа записва спад до 1,437%.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още