IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси записаха най-лошия си ден за 2017 г.

Решенията на Доналд Тръмп във връзка с имигрантите доведоха до сътресения на пазара

23:34 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските борсови индекси завършиха търговията в понеделник на червена територия. Това беше и най-лошият им ден от годината до момента, след като новата мярка, взета от администрацията на президента Доналд Тръмп, повлия на пазарите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,82%, като най-много за това допринесе Du Pont, а най-добре представилата се компания беше Wal-Mart.

Широкият индекс S&P 500 отбеляза спад с 0,79%, като енергийните компании поведоха по слабо представяне. Технологичният Nasdaq Composite изтри 1,11%.

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се смята за най-добрия показател за страха на пазарите, се повиши с 16,5% до около 12,3 пункта.

Фючърсите на златото с доставка през април нараснаха с 4,90 долара до 1196 долара за тройунция. Фючърсите на суровия петрол с доставка през март пък се понижиха с 54 цента до 52,63 долара за барел.

Като цяло пазарът беше повлиян от решението на президента Доналд Тръмп от петък, което временно забранява влизането на граждани на Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомали и Йемен в Съединените щати.

“Прекарахме последните два месеца [след изборите], фокусирайки се върху позитивите за компаниите. Това, което виждаме тук, е, че животът не е праволинеен”, коментира Крейг Стърлинг, ръководител на Pioneer Investments. “Може би пазарът гледа на нещата от друга страна. Може би администрацията на Тръмп няма да направи всички неща, които бизнесът иска”.

Американските борси се радваха на силни ръстове след избора на Тръмп. S&P 500 и Dow записаха скокове съответно от 7,25% и 9,61% от 8 ноември досега.

"Независимо дали строи стена, забранява посещенията на хора от някои страни, започва търговска война или нещо друго, президентът Тръмп може да разстройва хората и това води до риск както от създаване на негативно възприятие за САЩ, така и за задълбочаването на това възприятие", коментира Джамил Ахмад, вицепрезидент на компанията за проучвания FXTM.

От своя страна, доходността по американските държавни ценни книжа се запази стабилна, като тази по 10-годишните ДЦК е около 2,49%, а тази при 2-годишните - 1,22%.

Същевременно продължава сезонът на отчетите, като тази седмица се очакват финансовите резултати на Exxon Mobil, Apple, Facebook и UPS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още