IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones стартира борсовата сесия със спад от над 200 пункта*

Сезонът на отчетите продължава тази седмица, като се очакват резултатите на Exxon Mobil, Apple, Facebook и UPS

18:15 | 30.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови пазари поевтиняват в понеделник, след като поредният указ на Доналд Тръмп за затягане на имиграцията от петък предизвика изключително критични реакции по света, съобщава CNBC.

С указа от края на миналата седмица Тръмп спря американската програма за прием на бежанци за 120 дни. Програмата за прием на бежанци от Сирия е спряна за неопределено време. За 90 дни пък е блокиран достъпът до САЩ на граждани на следните държави: Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Мярката доведе до протести в САЩ, а редица държавни лидери и ръководители на корпорации осъдиха решението на новия президент.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average първоначално се понижава с над 200 пункта и падна под 20 хил. пункта. Най-много натежаха Boeing и Goldman Sachs. Широкият измерител S&P 500 записва спад от 1%, като енергетиката и компаниите производителки на основни материали повеждат секторите, които се търгуват на червена територия. Технологичният бенчмарк Nasdaq се понижава с 1,4%.

„Тревогите за Тръмп започват да се настаняват на пазара“, казва Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial.

CNBC припомня, че след изборите в началото на ноември индексите S&P 500 и Dow Jones се повишиха съответно със 7,25% и 9,61%.

„Инвеститорите побързаха да отразят в цените очаквания ефект от дерегулацията, инфраструктурните разходи и ръста на заетостта върху американската икономика“, казва Джамил Ахмад, вицепрезидент с ресор проучвания във FXTM. По думите му те сега ще си променят мнението и ще помислят за щетите, които Тръмп може да нанесе, като прилага други обещания от предизборната му кампания.

„Дали става дума за изграждане на стена, блокиране на достъпа за определени националности, започване на търговска война или каквото и да е друго нещо, с което Тръмп може да разстрои хората, създава се риск от създаване и задълбочаване на негативното отношение към САЩ“, казва още Ахмад.

В сферата на макроикономиката личните доходи през декември растат с 0,3% на месечна база, което беше под очакванията.

Сезонът на отчетите продължава тази седмица, като се очакват резултатите на Exxon Mobil, Apple, Facebook и UPS.

Петролът поевтинява с около 1%, като американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво 52,50 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгува при 55,13 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,8% до 1 200,50 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0690 долара, а курсът на йената е 113,77 йени за долар.

Доходността по 10-годишни американски държавни облигации е 2,466%, а тази по 2-годишните ценни книжа е 1,212%.

*Данните са актуални към 18:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
*** златото не е ходило днес до 1200 оти пишете неверни неща?аз имам дълго злато и днес дорде е писана статията в 18 часа жълтото не е било на 1200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 7 години
Сорос беше прав за тоз нарцис а тои го познава много добре че ще потопи и пазари и всичко като некадърен президент сигур повече от църни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Ай да го стреля некои кат кенедито и са свършва с тоз фарс тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още