IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекс Тилърсън ще прекъсне всякакви финансови връзки с Exxon Mobil

При потвърждение на номинацията му за държавен секретар на САЩ шефът на компанията ще се откаже от редица бонуси и привилегии

15:33 | 04.01.17 г.
<p>
	Рекс Тилърсън. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Ройтерс

Бордът на директорите на Exxon Mobil Corp и Рекс Тилърсън са се споразумели да прекъснат всякакви финансови връзки, съобщава Ройтерс.

Компанията смята да изпълни изискванията за конфликт на интереси, тъй като главният й изпълнителен директор очаква потвърждение на номинацията му за поста държавен секретар на САЩ в кабинета на Доналд Тръмп.

Ако номинацията му се потвърди, над 2 млн. отсрочени акции на стойност около 182 млн. долара, които Тилърсън би получил през следващите 10 години, ще бъдат прехвърлени на независимо управляван фонд, на който ще му бъде забранено да инвестира в петролния гигант.

Акциите на Exxon приключиха вчерашната търговия на ниво от малко под 91 долара за брой, посочва агенцията.

Компанията съобщава, че еднократното плащане към Тилърсън при напускането му ще бъде с около 3 млн. долара по-малко, отколкото той би получил при пенсионирането си, насрочено за март месец.

Отделно на Тилърсън ще му бъде забранено да работи в петролната индустрия в продължение на 10 години. Той ще се откаже и от бонуси за над 4,1 млн. долара в кеш, които е трябвало да му бъдат изплатени през следващите три години, както и от други бонуси – например медицински застраховки, финансова и данъчна подкрепа и т.н.

Той ще продаде и 600 хил. обикновени акции на компанията, които притежава. На база на цената на затваряне от вторник стойността им възлиза на 54 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още