IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се приближава до най-голямото си годишно възстановяване от 2009 г.

Американският борсов индекс успя да преодолее най-лошия годишен старт в историята

15:31 | 30.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-важният борсов барометър на Wall Street върви към най-голямото си годишно възстановяване от началото на бичия пазар, подчертавайки острата промяна в настроенията на инвеститорите след най-лошия старт на годината в историята, коментира Financial Times.

Индексът S&P 500 е напът да отбележи ръст от 11% за 2016 г., отразявайки по-широкото възстановяване на глобалните фондови индекси след тежък старт на годината, който в един момент заличи над 5,1 трлн. долара от бенчмарка FTSE All-World.

Акциите се възстановиха от тези загуби, а американският индекс отчете повишение от 21,5 процентни пункта спрямо дъното си. Това отбелязва най-голямата промяна на S&P 500 от 2009 г. - годината, в която Wall Street излезе от мечия пазар, предизвикан от финансовата криза.

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ се превърнаха в катализатор за подема на американските акции на фона на очакванията, че плановете му за по-високи държавни разходи, по-ниски данъци и по-хлабави регулации ще подкрепят икономическия растеж, инфлацията и потенциално корпоративните печалби.

Акциите с малка капитализация, за които се смята, че са силно обвързани с местната дейност, отчитат ръст, като индексът Russell 2000 отбелязва повишение от 14% от изборите насам.

Пазарът премина „от опасения за рецесия към оптимизъм за рефлация“, казва Дейвид Лебовиц, глобален пазарен стратег в JPMorgan.

FTSE-All World е напреднал с почти 6% тази година, като корпоративните пазарни оценки са се увеличили с около 7,4 трлн. долара от дъното през февруари.

Европейските акции също се присъединяват към положителния тренд на фона на наближаващите избори във Франция, Холандия и Германия следващата година. Германският DAX скочи с 31% от дъното си за годината, а британският FTSE 100 затвори на нови рекордни нива в четвъртък.

Инвеститорите все повече се надяват, че по-силната икономическа среда ще позволи на Федералния резерв да продължи с нормализирането на паричната политика, след като централната банка поддържа лихвите на исторически ниски нива от финансовата криза насам.

Акциите на американските банки са били значително подкрепени от следизборното рали, като секторът отчита ръст от почти 25% за 2016 г.

Енергийните акции също постигнаха забележително възстановяване, като секторът е с 25% нагоре за годината, след като цената на петрола достигна 55 долара за барел след сделката на ОПЕК.

Въпреки дозата оптимизъм стратезите остават нащрек за перспективите за следващата година, отбелязвайки, че ще бъде важно да се видят резултатите от предложените политики на Тръмп, много от които трябва да бъдат приети от Конгреса.

Слушаме тази много хубава приказка, но трябва да видим как ще се развие тя“, казва Лебовиц.

Анализаторите очакват и по-здравословен тон за американските компании. S&P 500 преодоля рецесия в печалбите, продължила пет тримесечия, през третото тримесечие с годишен ръст от 3,1% на печалбите, показват данни на FactSet. Междувременно икономическият растеж на САЩ се е ускорил до 3,5% през този период – най-бързия темп от 2014 г.

Анализаторите от Wall Street прогнозират, че ръстът на печалбата на компаниите в S&P 500 ще се ускори още повече през 2017 г., отбелязвайки годишен темп на растеж от 11,2% през първите три месеца на годината, подкрепен от възстановяване на печалбата на енергийните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Забравиха китаи така наречените манипулатори инвеститори нали ужким от там идвал световния растеж?после доиче банк само как бегаха от нея и секи викаше че ше фалира и край после петрола щял да иде на 15 нолара после кат фед дигнал лихвата индексите щели да колабират са дони говори ала бала сякаш е сталин и нема конгрес и кои да го спъва....мисля че се създава яко бича среда и внушение за да порежат цацата много здраво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Дакс на 50 000 далу на 3 милиона хахах сип на 40000 хахах и човеците ще обеднеят както никога до сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още