IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения за геополитическо напрежение доведоха до спадове на Wall Street

Агенция Ройтерс съобщи, че китайски военноморски кораб е хванал подводен дрон на американски океанографски плавателен съд

23:23 | 16.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на американските фондови борси се понижиха заради опасения за евентуално геополитическо напрежение, съобщи CNBC.

Агенция Ройтерс съобщи по-рано, че китайски военноморски кораб е хванал подводен дрон на американски океанографски плавателен съд, в международни води в Южнокитайско море. Това доведе до формален израз на протест от страна на САЩ и искане за връщане на дрона. “Разпродажбите започнаха, точно когато излязоха тези новини”, казва Питър Колман, главен трейдър в Convergex.

“Трейдърите ще искат да видят дали това въобще ще ескалира от страна на Белия дом и как ще се развие през уикенда”, казва Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. “Може да е едно от нещата, които ще отминат напредване на седмицата, но може и да е голяма новина, която да набере скорост”, коментира още Кросби.

И трите основни индекса изтриха първоначалните леки повишения и в крайна сметка финишираха сесията на червено. Секторът на технологиите се представи най-незадоволително в широкия индекс S&P 500. Секторите на недвижимите имоти и компаниите за комунални услуги записаха ръстове от над 1%. В индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average компанията UnitedHealth даде най-голям положителен импулс.

Двегодишните американски държавни облигации са с доходност 1,261%, а 10-годишните имат доходност 2,595%.

Златото поскъпна с 0,48% до 1 135,25 долара за тройунция, йената също увеличи стойността си спрямо долара и се обменя на ниво 117,94 йени за долар. Едно евро се обменя за 1,0444 долара.

Петролът поскъпна с над 2%, като американският лек суров петрол WTI се търгува за 51,97 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – за 55,30 долара за барел.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили с 12 до 510 миналата седмица.

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Ричмънд  Джефри Лакър заяви, че Фед ще трябва да увеличи лихвите повече от три пъти през 2017 г. Освен това председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че ще отнеме известно време, докато новият политически пейзаж промени перспективите пред икономиката.

Началното жилищно строителство записа ръст от 18,7% през ноември до годишен темп на ръст 1,09 млн. единици. Разрешителните за строителство се понижават с 4,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
scott
преди 7 години
Купувам спешно дрон. подводен......Че имам ени позиции, които ми се иска да поскъпнат двойно и за около седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
fri
преди 7 години
Investor,все по-зле ставате в последно време!Иега пишете, че "Председателят на Федералния резерв на САЩ Джефри Лакър заяви, че Фед..."- а пък аз си миклех, че Джанет Йелън е председател на Федералния резерв на САЩВчера пък в статия за пенсиите, пишете в залавието, че 40% от пенсионерите получавали под 200 лв пенсия,а в текста на статията четем, че не са 200 лв, а става дума за 400лв!!Я се стегнете, че ставате за смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още