IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ удължават санкциите си срещу Иран

Барак Обама нито наложи вето, нито подписа законопроекта, което не пречи той да влезе в сила, поясняват от Белия дом

09:21 | 15.12.16 г. 5
<p>
	Барак Обама. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Барак Обама. Снимка: архив Ройтерс

Санкциите на САЩ срещу Иран ще продължат, след като президентът Барак Обама не наложи вето на закона, одобрен от Сената в началото на декември, пише Politico.

САЩ наложи санкциите заради ядрената програма на Техеран. През 2015 г. бяха постигнати договорки за премахването на ограниченията. Затова и действията на администрацията в Белия дом до голяма степен са изненадващи, допълва изданието.

Крайният срок за действие от страна на Обама по повод законопроекта изтече в полунощ в сряда, припомня ABC. 

Говорителят на президента Джош Ърнест коментира, че удължаването на санкциите е ненужно, но е в съзвучие с американските задължения по Общия план за действие по иранската програма. Барак Обама нито наложи вето, нито подписа законопроекта и той автоматично ще влезе в сила, стана ясно от думите на Ърнест.

Санкциите срещу Иран се удължават с още 10 години.

През лятото на 2015 г. Иран и шест западни държави - САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Китай и Русия, постигнаха споразумение за отмяната на санкциите срещу Техеран. В замяна Иран трябва да допусне международни инспектори до своите ядрени обекти. САЩ обаче запазиха действието на някои ограничителни мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
За връщане не знам дали ще им ги върнат. Просто няма да има с какво да им ги платят. Те други пари, освен тези от петрола нямат. А щом така или иначе има санкции те не могат и нищо друго да изнасят. Освен може би ядрени ракети с експресна доставка по въздуха за Израел. Защото щом имат ядрена програма, заради която са и санкциите би трябвало да имат и ядрени ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Е, не бил само Бойко Борисов в състояние да си сменя мнението на 180 градуса. А иранците ви бяха толкова благодарни за това, че им разрешихте отново да продаван петрол, че дори си поръчаха 80 самолета Boeing. Сега сигурно в Израел празнуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още