IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът Dow Jones продължава да покорява нови върхове*

Инвеститорите изглежда игнорират резултатите от референдума в Италия

17:32 | 05.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на американските фондови борси стартират седмицата с ръстове, като инвеститорите изглежда игнорират резултатите от референдума в Италия. Населението отхвърли предложените конституционни промени на премиера Матео Ренци, който от своя страна обяви, че се оттегля, припомня CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с близо 100 пункта и достигна поредния исторически връх, като Goldman Sachs допринася най-много за ръста. Широкият измерител S&P 500 се повишава с 0,62%, като финансовите компании повеждат секторите, които се търгуват на зелена територия. Технологичният бенчмарк Nasdaq се повишава с 0,9%.

Еврото за кратко се понижи с над 1% спрямо долара в неделя вечерта, преди да започне да поскъпва.

„Възстановяването до голяма степен се дължи на победата на президентските избори на Александър ван дер Белен в Австрия“, посочва Наим Аслам, главен пазарен анализатор в Think Markets. “Но неприятностите за еврото може да продължат заради предстоящите избори в Германия, Холандия, Франция и Италия. Нивото на подкрепа от 1,02 долара за евро може да бъде тествано през идните месеци”, допълва той.

В сферата на макроикономиката индексът на компанията Markit за бизнес активността в сферата на услугите се повишава девети пореден месец до 54,6 пункта. Измерителят на Института за управление на предлагането също в сферата на услугите също записва ръст до 57,2 пункта.

Доходността по американските държавни облигации се понижава, като двегодишните ценни книжа са с 1,14% доходност, а 10-годишните – с 2,43% доходност.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,68% до 52,03 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 1,08% до 55,05 долара за барел.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Инвеститорите игнорират и ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ да игнорират подобни "събития" при които едни обикновени чиновници се правят на политици и си мислят, че те управляват света и са изключително важни. Инвеститорите не се трогнаха от избирането на Тръмп, което според най-различни гурута щеше да доведе до тотален апокалипсис. Не се шашкат и от безкрайните заседания на Фед, които аха-аха да снесат яйцето на по-високите лихви и все не го правят. В това отношение господин Митев, колкото и смешно да им звучи на някои е НАПЪЛНО прав. Икономиката не е от тяхната компетентност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още