IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street изпрати с понижения последната за седмицата сесия

За седмицата индексите в Ню Йорк отчитат ръстове, макар и според експерт пазарът да преминава през "известна консолидация"

23:21 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

С понижения на индексите приключи последната за седмицата сесия на Wall Street заради очакванията на инвеститорите за промяна на паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Всички индекси обаче записват ръстове за седмицата, като Nasdaq записва най-силното седмично повишение – 1,7%. Индексът на малките акции Russell 2000 отбелязва най-дългата си позитивна седмина серия след 12-седмичната в периода 20 май – 5 юни 2003 г., съобщава CNBC.

В края на търговията Dow Jones изтри 0,19% до 18 868 пункта, притиснат от акциите на Merck & Co и Procter & Gamble, които поевтиняха със съответно 1,32% и 1,29%. S&P 500 се понижи с 0,24% до 2 181 пункта, като най-силен спад отчете здравният сектор (1,14%).

От секторите в състава на широкия индекс на положителна територия най-силен ръст отчетоха телекомуникациите – 0,53%, следвани от енергийния сектор с 0,46%.

Nasdaq изтри 0,23% в края на сесията до 5 321 пункта.

“Изглежда сякаш пазарът преминава през известна консолидация”, коментира Ърни Сесилия от Bryn Mawr Trust.

“Виждат се признаци за изтощаване в краткосрочен план на макрониво”, допълва и Кейти Стоктън от BTIG. Според нея това ще доведе до пауза в резките движения нагоре и надолу през следващите една-две седмици, предава CNBC.

Арт Хоган от Wunderlich Securities подчертава, че инвеститорите в момента преминават от реакция на изборите към реакция на настоящите фундаменти, които са изключително важни.

Фючърсите върху петрола поскъпнаха с над 5 на сто за седмицата заради очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще постигнат окончателно споразумение за ограничаване на добивите, изчислява MarketWatch.

Лекият американски суров петрол със срок на доставка през декември поскъпна с 27 цента (0,6%) до 45,69 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк. Сортът Брент постигна ръст за седмицата от почти 4% - първият от пет седмици насам.

Същевременно активността в САЩ продължава да се увеличава точно заради надеждите за споразумение за ограничаване на добивите от ОПЕК. Петролните сонди в страната са се увеличили с 19 до 471 през тази седмица, показват данните на консултантската компания Baker Hughes.

Всички сондажи, включително тези за газ, се увеличават с 20 до 588, сочат още данните.

Междувременно стана ясно, че администрацията на американския президент Барак Обама е блокирала новите проучвания за нефт и газ в Арктика, предава Ройтерс. Планът на Обама е да се разработят най-перспективните залежи с най-висок потенциал и най-малко конфликти, въпреки натиска на петролната индустрия, която настоява за разработване на полетата в най-северните зони на Аляска.

Фючърсите върху златото приключиха седмицата на най-ниско ниво от февруари насам на фона на поскъпващия долар на валутните пазари и очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще пристъпи към увеличаване на лихвите през декември.

Фючърсите върху благородния метал със срок на доставка през декември поевтиняха с 8,2 долара (0,7%) до 1 208,7 долара за барел. Понижението за цялата седмица достига 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още