IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow сложи край на 7-дневната серия от повишения

Нищо не трае вечно. Необичайно е да има толкова последователна възходяща търговия, коментира анализатор

01:49 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американските публични компании се търгуваха разнопосочно в сряда, като най-силен беше спадът във финансовия сектор, който се понижи с над 1%. Това се случва на фона на отслабване на подема на фондовия пазар след изборите в САЩ и вълна от икономически данни.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average заличи около 55 пункта, слагайки край на седемдневна серия от повишения, като книжата на Goldman Sachs допринасят най-силно за спада. Широкият индекс S&P 500 загуби около 0,15%, а технологичният Nasdaq composite се представи по-добре, нараствайки с 0,36%, след като първоначално започна търговията с понижение.

"Нищо не трае вечно. Необичайно е да има толкова последователна възходяща търговия", коментира пред CNBC Майк Бейли, директор проучвания във FBB Capital Partners. "Инвеститорите си поемат дъх, за да се замислят какво ще стане, ако тези политики не се сбъднат или не се сбъднат толкова бързо, колкото се очаква."

Трите основни американски борсови индекса нараснаха с над 2% след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в страната до старта на търговията в сряда. Индексите бяха подкрепени от перспективата за икономически политики, които са по-ориентирани към ръст от страна на Тръмп, включително увеличаване на разходите за инфраструктура и дерегулация на финансовия сектор.

"Скокът на фондовия пазар е комбинация от оптимизъм за по-бърз икономически ръст и облекчение, че изборите минаха", смята Кейт Уерн, инвестиционен стратег в Edward Jones.

Доходността по американските държавни ценни книжа, както и щатският долар, също се повишиха силно след изборите на 8 ноември. В сряда обаче доходността по 10-годишните ДЦК остана почти без изменение на ниво от 2,226%.

Уерн казва, че е изненадана от бързото покачване на доходността на държавните книжа, като отбелязва, че може да измине повече време, отколкото пазарът очаква, преди политиките на Тръмп да окажат влияние върху икономиката.

Доларът поскъпна спрямо кошница от валути, като еврото се търгува за около 1,068 долара, а йената - около 109,1 йени за долар.

Цената на американския лек суров петрол се колебаеше между ръст и спад, преди да затвори с понижение от 24 цента до 45,57 долара за барел.

Фючърсите върху златото с доставка през декември поевтиняха с 60 цента до 1 223,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Поздравления към Инвестора, за новият стилен дизайн на сайта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още