IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Икономическата политика на Тръмп може да даде тласък в средносрочен план

Председателят на Фед за Сейнт Луис запази краткосрочните си перспективи за растежа или паричната политика

08:02 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че има шанс американската икономика да получи средносрочен тласък, ако новоизбраният президент Доналд Тръмп увеличи бюджета за инфраструктура и реформира данъчната система, съобщава Bloomberg.

Макар че Булард допуска подобна възможност, според него е твърде рано да се каже как може да бъде повлияна икономиката от изборите. Представителят запази краткосрочните си перспективи за растежа или паричната политика. „Едно повишение на лихвените проценти, може би през декември, може да бъде достатъчно, за да се придвижи паричната политика в неутрална среда“, каза той в подготвено изявление за събитие в Лондон в сряда.

Федералната комисия за отворения пазар каза на 2 ноември, че аргументите за ново повишаване на лихвените проценти са се засилили. Цените на фючърсите върху основния лихвен проценти сочат, че инвеститорите виждат над 90% вероятност американската централна банка да повиши лихвите на срещата си на 13-14 декември.

Представителите на Фед прогнозират едно повишаване на лихвените проценти тази година и две през 2017 г., сочи тримесечната медианна оценка, представена от централните банкери на срещата им през септември. Булард заяви, че американската икономика е преследвана от трайно нисък растеж, затова няма голяма необходимост лихвените проценти да се повишават твърде много. Той призова за едно увеличаване тази година, след което да бъдат запазени без промяна за продължителен период от време.

По отношения на американската икономика Булард подчерта две конкретни политики, които могат да подкрепят растежа: „таргетиран фискален пакет за инфраструктура, целящ ускоряване на растежа на производителността в САЩ“ и данъчна реформа, с която да се позволи репатриране на корпоративни печалби за засилване на инвестициите. Въздействието от това върху икономиката вероятно ще си проличи през 2018, 2019 и 2020 г., каза той. В дългосрочен план според него нови търговски договорки и реформа на имиграцията може да имат важен ефект.

Предложения за увеличаване на бюджета на САЩ за инфраструктура и за понижаване на данъците, обсъждани от Тръмп по време на предизборната му кампания, може да позволят на централната банка да повиши лихвените проценти по-бързо. Централни банкери, включително председателят на Фед за Бостън Ерик Розенгрен, казаха, че повече фискални стимули ще засилят аргументите за по-стегната парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още