IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико изрази готовност да обсъди, но не и да предоговаря NAFTA

И премиерът на Канада е отворен за диалог по споразумението

11:22 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мексико има готовност да обсъди Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава ВВС, като цитира представители на правителството.

Икономическият министър Илдефонсо Гуахардо каза, че Мексико ще се опита да обясни „стратегическата важност“ на сделката за региона на Тръмп, който отправи остри критики срещу нея.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо също заяви, че е отворен за разговори.

Споразумението между САЩ, Мексико и Канада влезе в сила през 1994 г. Тръмп обаче го определи като най-лошата сделка, която САЩ някога са подписвали.

Силните му протекционистки позиции в кандидатпрезидентската му кампания му помогнаха да спечели подкрепа в региони, които преди са били водещи производствени центрове. Републиканецът обеща да върне обратно в САЩ работните места, изгубени за сметка на глобализацията.

Мексико и Канада се страхуват, че ще изгубят достъп до американския пазар, от които силно зависят.

Мексиканското песо удари рекордно дъно след неочакваната победа на Доналд Тръмп. След кратко възстановяване мексиканската валута днес отново поевтинява.

Готови сме да говорим, за да може да обясним стратегическата важност на NAFTA в региона“, каза Гуахардо. Не говорим обаче за предоговаряне на сделката, говорим просто за диалог“, допълни той.

Външният министър Клаудия Руиз Масо каза, че Мексико има готовност да се насочи към „модернизиране“ на NAFTA с правителството на Тръмп и Канада, но също изключи предоговаряне.

Трюдо заяви, че е важно да има отвореност към дискусии на търговските сделки. Ако американците искат да говорят за NAFTA, повече от щастлив съм да го обсъдим“, каза той.

Засега не е определена дата за разговори, но мексиканският президент Енрике Пеня Нието заяви, че той и Тръмп са договорили среща. Тя ще се състои вероятно преди официалното встъпване в длъжност на новия американски президент през януари 2017 г.

Освен нападките си към NAFTA Тръмп силно критикува и Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP) – изключително амбициозна сделка, подписана от 12 страни, която Мексико се надява да ползва за осъвременяване на NAFTA и разширяване на търговията си с Азия.

Гуахардо заяви, че ако ТРР не бъде ратифицирано от американския Конгрес, страните трябва да обмислят прилагането на останалата част от споразумението без САЩ.

Новоизбраният президент Тръмп вбеси Мексико, заявявайки, че ще накара страната да плати за стена, която иска да построи по общата им граница, за да не позволява влизането на нелегални имигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още