IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow скочи с над 350 пункта и записа най-добрата си сесия от март

Фючърсите на златото поевтиняха, а цената на петрола се повиши с близо 1,9%

23:41 | 07.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови борси затвориха сесията в понеделник със силни повишения, след като от ФБР заявиха, че няма да повдигнат обвинения срещу кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън заради ползването на частен сървър за имейл кореспонденцията й по времето, когато беше държавен секретар на САЩ.

Финансовите пазари в САЩ и по света като цяло очакват победа на Клинтън на изборите. Същевременно обаче пазарните очаквания за Конгреса са Камарата на представителите да остане под контрола на републиканците, а Сенатът да е под контрола на демократите.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с около 370 пункта, като акциите на Goldman Sachs и UnitedHealth допринесоха най-много за ръста.

"Като цяло този подем е вследствие предимно на политическо облекчение. Пазарът изглежда очаква сценарий, при който контролът в правителството е разделен и това повишава тази вероятност", коментира пред CNBC Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank.

Широкият индекс S&P 500 се покачи с над 2 на сто, като финансовият, индустриалният и здравният сектор поведоха в повишенията. Индексът сложи край на 9-дневна губеща серия - най-дългата от декември 1980 г. Технологичният индекс Nasdaq composite се представи най-добре, като добави 2,4 на сто. И трите основни индекса записаха най-добрата си сесия от 1 март.

Американският долар поскъпна спрямо кошница от валути, като еврото се търгува за близо 1,104 долара, а йената - около 104,5 йени за долар.

При други класове активи също се регистрират значителни движения, след като инвеститорите продаваха по-ранните си позиции, с които избягваха риска. Доходността по двегодишните американски държавни ценни книжа е около 0,81%, а по 10-годишните - около 1,82%.

Фючърсите на златото с доставка през декември също поевтиняха, като загубиха 25,10 долара до ниво от 1279,40 долара за троуйнция.

Цената на американския лек суров петрол се повиши с 1,86% до 44,89 долара за барел, подкрепена от ангажимент от страна на ОПЕК за постигане на сделка за намаляване на добива. Цените остават обаче с над 7 долара под миналогодишния връх заради постоянните опасения дали организацията ще е в състояние да реализира плана си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Petar
преди 7 години
Нещата са ясни Импе. Експата е почнал да копира и Дау. И с тия кинти от днес са изкупили всичко възможно на Софка и са се преместили после от другата страна да вземат и там н апазар направо. Айде лека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още