IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street приключиха сесията с минимални изменения

Пазарът все още очаква Фед да увеличи лихвите през декември

23:17 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Индексите на Wall Street приключиха днешната сесия с минимални изменения, след като Федералният резерв на САЩ публикува протокола от последната среща на Федералната комисия за отворените пазари за лихвите.

Dow Jones се повиши с 0,09% до 18 144 пункта, S&P 500 добави 0,11% до 2 139 пункта, а Nasdaq отписа 0,15% до 5 239 пункта.

Основна подкрепа на индекса на “сините чипове” оказаха акциите на Nike, които поскъпнаха с 1,2%. Най-силен натиск на бенчмарка дойде от Cisco Systems, чиито акции поевтиняха с 2,26%.

От секторите в състава на широкия индекс единствено здравеопазването, енергетиката и материалите отбелязаха спадове в днешната сесия. Най-силен ръст постигнаха акциите на компаниите за имоти – средно 1,31%, следвани от доставчиците на комунални услуги с почти 1% ръст.

“Оставаме там, където сме. Пазарът все още очаква председателят на Фед Джанет Йелън да пристъпи към увеличаване на лихвите през декември”, коментира пред CNBC Куинси Кросби от Prudential Financials.

От протокола се вижда, че някои членове на Федералната комисия за отворените пазари настояват за незабавно увеличение на лихвените нива и предупреждават, че историята помни какви уроци са научили някои централни банки, които са поддържали прекалено разхлабена политична политика за продължително време.

Според анализатори като цяло протоколът е неутрален, но показва какъв дебат се е разразил за това дали да се увеличават лихвените нива в САЩ, или не.

Петролът поевтинява вече втори пореден ден заради съмненията, че планът на ОПЕК за намаляване на добивите ще се реализира, пише MarketWatch.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол поевтиняха с 61 цента (1,2%) до 50,18 долара за барел. Вчера американският бенчмарк изтри 1,1% от цената си.

В Лондон декемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 60 цента (1,1%) до 51,81 долара за барел.

ОПЕК и Русия в момента обсъждат възможностите за стабилизиране на цените на петрола. Руският президент Владимир Путин изрази подкрепа за колективно намаляване на добивите. Според медийни публикации обаче Игор Сечин, който оглавява руската държавна енергийна компания “Роснефт”, се противопоставя на идеята.

При златото сесията беше доста колеблива и нестабилна. В края на търговията фючърсите на златото със срок на доставка през декември поскъпнаха минимално до 1 254,8 долара за тройунция, след като Федералният резерв на САЩ публикува протокола от срещата на Федералната комисия за отворените пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още