IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските фондови борси са на червена територия*

Nasdaq composite е напът да прекъсне седемседмичната си победна серия

17:51 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват с понижения в петък, след като инвеститорите осмислят изявленията на представители на Федералния резерв в подкрепа на вдигането на лихвените проценти и следят внимателно цените на петрола, съобщава CNBC.

Индексът Dow Jones industrial average за кратко се понижи с над 100 пункта в сутрешната търговия, като McDonald's и IBM допринасят най-много за загубите. Бенчмаркът S&P 500 отчита спад от около половин процент, като телекомуникационният сектор води останалите сектори надолу. Nasdaq composite е с почти 0,3% надолу и е напът да прекъсне седемседмичната си победна серия.

„Търговията на пазарите ще бъдат без ясно изразена посока преди изказването [на конференцията] в Джаксън Хол“, казва Марк Хепенстол, главен инвестиционен директор на Penn Mutual Asset Management. “Мисля, че пазарът търси повече яснота“.

Председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс сигнализира подкрепа за повишаване на лихвените проценти в близко бъдеще в свое изказване в четвъртък. „В контекста на силна местна икономика с добра инерция логично е да се върнем обратно към постепенно повишаване, за предпочитане по-рано, отколкото късно“, каза той.

Пазарните очаквания за повишаване на лихвите през септември са само 18% в петък спрямо 43% за декември, сочи инструментът FedWatch на CME Group.

“Имаме Уилямс, който казва, че септември ще бъде добър момент за повишаване на лихвените проценти и всички са малко изнервени“, казва Питър Кардило, главен пазарен икономист в First Standard Financial.

Междувременно петролът леко поевтинява. Фючърсите на американския суров петрол се понижават с 0,35% до 48,05 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 0,86% до 50,45 долара за барел. Инвеститорите очакват и седмичния доклад за броя на работещите петролни кладенци, изготвян от Baker Hughes, който трябва да бъде представен по-късно през деня.

На валутните пазари щатският долар се търгува с повишение, но вероятно ще отбележи загуба от 1% спрямо кошница от валути. Еврото е на ниво от 1,1328 долара, а йената се търгува при ниво от близо 100,165 йени за един долар.

На облигационните пазари държавните ценни книжа се търгуват предимно със спад, като доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от 0,73%, а на 10-годишните облигации достигна 1,56%.

На пазара на суровини фючърсите на златото с доставка през декември поевтиняват с 6,80 долара до 1350,40 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още