IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските пазари продължават седмицата със спадове*

И трите основни индекса отчитат понижения, докато инвеститорите очакват протокола от срещата на Фед

17:40 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси отчитат спад в сряда, водени надолу основно от секторите на комуналните услуги и на суровините, докато инвеститорите се готвят за публикуването на протокола от срещата на Федералния резерв през юли, съобщава CNBC.

Dow Jones industrial average се търгува с около 45 пункта по-ниско, като Apple допринася най-много за спада. Бенчмаркът S&P 500 отчита понижение от около 0,2%, като секторите на комуналните услуги и на суровините са надолу с по 0,5%. Индексът Nasdaq composite е с около 0,28% по-ниско, след като по-рано за кратко отчете ръст.

„Разбира се, целият фокус ще бъде върху протокола на Федералната комисия за отворения пазар и дали тонът му достатъчно силно ще подкрепя повишаване на лихвените проценти, за да подготви пазара за увеличение през декември", казва Питър Кадрило, главен пазарен икономист във First Standard Financial.

Протоколът трябва да бъде публикуван в 14:00 ч. местно време. Инвеститорите ще търсят признаци за това кога ще бъде следващото увеличение на лихвените проценти, особено след коментарите в подкрепа на повишаване, направени от някои представители на Фед.

„Някои шумни представители на Фед предполагат, че скоро ще има повишаване на лихвените проценти, но не смятам, че те ще направят това през септември“, казва Кардило.

В сряда председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че повишаване на лихвените проценти може да има още през следващия месец. Междувременно гуверньорът на Фед за Атланта Денис Локхарт каза, че американската икономика е достатъчно силна, за да устои на поне едно увеличение през тази година.

На валутните пазари щатският долар се търгува със спад от почти 1% спрямо кошница от валути. Той отчете ръст от около 0,1% в сряда. Йената поевтиня с 0,2% спрямо зелената валута до около 100,52 йени за долар, а еврото остава без промяна на ниво от 1,1268 долара.

На петролния фронт фючърсите върху американския суров петрол се понижават с 1,40% до 45,93 долара за барел преди представянето на седмичния доклад за резервите в САЩ от Администрацията за енергийна информация. Фючърсите върху петрола сорт Брент също отчитат спад от 0,91% до 48,78 долара за барел.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните държавни ценни книжа остава сравнително без промяна на ниво от 0,75%, а на 10-годишните облигации достигна 1,57%.

На пазара на суровини фючърсите на златото за доставките през декември поевтиняха с 0,66% до 1348 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още