IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С понижения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street

Ситуацията на фондовите пазари изглежда като “нормално отдръпване”, според анализатор

23:34 | 10.08.16 г.
С понижения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street

С понижения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street заради натиска върху цените на петрола и разочароващите финансови резултати на някои компании от сектора на търговията на дребно.

В края на търговията Dow Jones се понижи 0,2% до 18 495 пункта, S&P 500 изтри 0,3% до 2 175 пункта, а Nasdaq отчете спад от 0,4% до 5 204 пункта.

Петролът поевтиня в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк до най-ниското си ниво от седмица. Цената на фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през декември се понижи с 1,06 долара (2,5%) до 41,71 долара за барел. В Лондон октомврийските контракти на сорта Брент поевтиняха с 93 цента (2,1%) до 44,05 долара за барел.

И за двата бенчмарка цените са най-ниски от 3 август насам.

“Пазарът е доста нестабилен и има много двигатели, но най-голямо внимание се отдава на данните за петролните запаси в САЩ”, коментира Тайлър Ричи от MarketWatch.

Днес американската Агенция за енергийна информация обяви по-малък от очакваното ръст на петролните резерви в страната, но спад на запасите от бензин. Това обаче не подкрепи петрола на фона на свръхпредлагането на пазара, още повече, че и ОПЕК прогнозира, че то ще се задържи за по-продължителен период.

Според Адам Сархан от Sarhan Capital ситуацията на фондовите пазари изглежда като “нормално отдръпване”, съобщава CNBC. “По това време на годината инвеститорите търсят причина да продават и не могат да я намерят. Подобни отдръпвания са кратки, биковете остават водеща сила”, допълва той.

Преди приключването на сесията Michael Kors публикува тримесечния си отчет, който се оказа по-добър от очакваното от анализаторите. Акциите на компанията обаче поевтиняха с 2,5%.

Пазарната оценка на Ralph Lauren отчете ръст от над 9%, след като финансовите резултати на модната къща се оказаха много над очакванията на инвеститорите.

Утре се очакват отчетите на Macy's и Nordstrom.

На валутните пазари доларът отслабна почти срещу всичките си конкуренти от развитите и развиващите се пазари заради колебанията на инвеститорите около политиката на Федералния резерв на САЩ, пише MarketWatch.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на зелените пари срещу 6 водещи световни валути, се понижи с 0,5% до 95,6670. Доларовият индекс на The Wall Street Journal, който измерва динамиката на американската валута срещу по-широка кошница от валути, отчита спад от 0,4% до 86,25.

През последните седмици икономическите данни от САЩ са смесени. През миналата седмица стана ясно, че през юли темповете на създаване на нови работни места са се ускорили значително, но пък продуктивността от труда в страната намалява вече трето поредно тримесечие.

Колебанията на долара влияят не само на Фед, но и на търговията с американски държавни ценни книжа. Според анализатори в момента те са изключително непривлекателни за инвеститори от Азия. На последния аукцион беше отчетено и че чуждестранното търсене силно е намаляло.

Същевременно американското финансово министерство отчете днес годишен спад на бюджетния дефицит от 36 млрд. долара до 113 млрд. долара през юли. Общият обем на разходите намалява с 14% до 323 млрд. долара, като с най-бързи темпове се свиват разходите за образование и по държавната здравна програма.

Приходите в хазната на Вашингтон също се свиват през юли спрямо юли миналата година – със 7% до 210 млн. долара.

За първите 10 месеца на годината дефицитът на САЩ остава стабилен спрямо същия период на миналата година в размер на 514 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още