IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 удържаха рекордите

Силните ръстове на пазара се изчерпват на прага на сезона на отчетите

23:35 | 13.07.16 г.
Dow Jones и S&P 500 удържаха рекордите

Dow Jones и S&P 500 удържаха рекордно високите равнища и в днешната сесия. Nasdaq обаче отчете понижение, с което изтри ръста си за годината, постигнат във вторник, съобщава MarketWatch.

В края на сесията индексът на “сините чипове” на Wall Street добави 0,13% до 18 372 пункта, а широкият индекс нарасна с 0,01% до 2 152 пункта. Само технологичният индекс приключи сесията с понижение – 0,34% до 5 005 пункта.

Най-силна подкрепа на Dow оказаха акциите на UnitedHealth Group, които поскъпнаха с над 1%. Акциите на Verizon Communications добавиха почти 1%, а на Goldman Sachs Group – 0,6%.

От групите в състава на широкия индекс най-силно поскъпнаха акциите на компаниите за комунални услуги – средно с 0,76%, а най-силен спад отбелязаха акциите на енергийните компании – средно 0,7%.

Според анализатори резките ръстове, на които станахме свидетели през последните дни, се изчерпват, особено след като започва и новият сезон на отчетите. Затова и инвеститорите ще заемат изчаквателна позиция, за да видят какви ще са тенденциите при печалбите на бизнеса. Това би подсказало и какво е “здравето” на американската икономика в момента.

Сезонът на отчетите вече започна неофициално. По традиция първата компания, публикувала резултатите си, беше Alcoa, която отчете по-добра печалба от очакваното. В края на седмицата се очакват отчетите на финансовите гиганти BlackRock, JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo, които със сигурност ще имат някакво влияние върху пазара.

Инвеститорите очакват с по-голямо нетърпение прогнозите на големите финансови компании за края на годината на фона на серията по-слаби от очакваното данни за икономиката на САЩ, според анализатор.

Днес Федералният резерв публикува и традиционния си доклад за икономическата ситуация “Бежова книга”, който също разтревожи инвеститорите заради влошената оценка за потребителските разходи. Те са основният двигател на американската икономика, особено в момента на фона на отслабения внос и кризата в енергийния сектор заради ниските цени на петрола.

На финала на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол поевтиняха с 4,4% (2,05 долара) до двумесечно дъно от 44,75 долара за барел. В Лондон сортът Брент поевтиня с 4,6% (2,2 долара) до 46,26 долара за барел – най-ниско ниво от средата на май.

Същевременно цената на златото отбеляза първия си ръст от пет сесии насам – 8,3 долара (0,6%) до 1 343,60 долара за тройунция.

Цената на среброто достигна двугодишен връх от 20,413 долара за тройунция, след като фючърсите поскъпнаха с 24,2 цента (1,2%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още