IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отчита забавяне на потребителските разходи

Констатацията повдига опасения за икономиката на САЩ, която разчита на потреблението, за да постигне растеж от 2%

21:56 | 13.07.16 г. 2
<p>
	Федералният резерв на САЩ. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Федералният резерв на САЩ. Снимка: архив, Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ показват признаци на забавяне през юни, посочва се в последния доклад на Федералния резерв за икономическите условия в страната – т.нар. “Бежова книга”, съобщава MarketWatch.

Данните за проучването са събирани до 1 юли.

Констатацията на Фед повдига опасения за “здравето” на американската икономика, а и вероятно намеква за евентуалното задържане на лихвените нива, което и инвеститорите очакват.

Продажбите на дребно намаляват в повечето от районите на Фед към  края на юни. Никой област не докладва за силен ръст, а само в няколко увеличението е от слабо до умерено. Федералният резерв в Атланта посочва и че туристите не харчат достатъчно, а в района на Далас – че потребителите са забавили покупките на облекло.

Според американската централна банка икономическият растеж остава “скромен” в повечето от 12-те района на Фед. За производствения сектор изводът е, че като цяло се подобрява в сравнение с миналата година.

Фед посочва още в доклада, че пазарът на труда остава стабилен, а подкрепата за ръста на заплатите е “скромна до умерена”.

Единствено за сектора на имотите се отбелязва, че продължава да отбелязва силни ръстове.

Само някои от членовете на паричния комитет на Фед имат опасения за влиянието на Brexit върху икономиката на страната, става ясно от доклада. Предположенията обаче, че потребителите забавят покупките и инвестициите, са достатъчен червен флаг за икономиката на САЩ, отбелязва изданието.

От Федералния резерв заявяват обаче, че са оптимисти и очакват прогнозата за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от около 2% през тази година да се реализира, въпреки слабото първо тримесечие. Тази прогноза обаче се основаваше на очакванията за по-силно потребление на фона на забавящия се износ заради слабата икономика и застоя в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Това за имотния балон го кажи на Skeptika, като според него там неможе да има никога спад и до 2029 ще има само ръст на имотите.....Заплатите може да са по 2000$ в САЩ и по 700лв в БГ, а цената на имотите в САЩ да са по 1000$ на квадрат и в БГ също трябва да са 1000$ според специалиста - спамер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
УСА не разчитат че ще се увеличи потреблението за да увеличат БВП, защото който яде по 1 хляб на ден няма да почне да яде по 2 хляба, а разчитат на инфлацията тоест ако хляба миналата година е струвал 1 долар тази година да струва 1.02 долара и ето ви 2% ръст на БВПНа това му викат разтеж на БВП и в Европа и продължават да наливат пари в банките които надуват имотният балон и парите въобще не стигат до хората и фирмите да ги харчат и инвестират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още