IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 приключи сесията близо до рекорда си

Dow Jones записа ръст от 250 пункта след по-добрия от очакваното доклад за заетостта в САЩ

23:16 | 08.07.16 г.
S&P 500 приключи сесията близо до рекорда си

Американските индекси приключиха последната за седмицата сесия със силни ръстове, като акциите изтриха загубите, натрупани след референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

Широкият S&P 500 приключи в близост до най-високото си равнище, достигано някога, като отчете ръст от 1,52% до 2 129 пункта. През сесията индексът достигна интрадневен връх от 2 131 пункта.

Dow Jones се повиши с 250 пункта (1,4%) до 18 146 пункта. Nasdaq добави 1,64% до 4 956 пункта.

Най-силна подкрепа на индекса на “сините чипове” оказаха акциите на Caterpillar, които поскъпнаха с малко над 3%. American Express добави над 2,8% към пазарната си оценка, а Visa – 2,6%.

По сектори най-силен ръст в днешната сесия постигнаха акциите на компаниите от добивния сектор – 2,5%, следвани от индустриалните компании – 1,9%, и финансовите компании – 1,84%.

Най-слаб ръст постигнаха телекомуникационните акции – 0,96%, и компаниите за комунални услуги – 0,98%.

Инвеститорите се обнадеждиха след по-добрия от очакваното доклад за заетостта в САЩ. През юни в частния сектор са създадени 287 хил. нови работни места вместо очакваните 170 хил., показват данните на американското трудово министерство.

Друг доклад показа, че през май ръстът на потребителското кредитиране в САЩ се е ускорил, макар и да остава под темповете, отчетени през март, съобщава MarketWatch. Тенденцията е нормална на фона на ръста на заетостта.

Анализатори обаче не смятат, че пазарът ще успее да задържи ръстовете, защото няма катализатор, пише CNBC. Очакванията са, че Фед ще изчака преди да реши пак да вдига лихвите, за да види дали темповете на ръст на заетостта ще се задържат.

Потребителските кредити в Страната на неограничените възможности се увеличават с 18,6 млрд. долара до сезонно коригираните 2,62 трлн. долара, което представлява годишен ръст от 6,2%, показват данните на Федералния резерв. През април беше отчетен ръст от 4,5%.

Икономисти очакваха ръст на потребителското кредитиране от 16 млрд. долара за май.

Очакванията на икономистите са потребителското кредитиране да продължи да се ускорява през втората половина на годината. То е в основата и на потребителските разходи, които пък са водещ двигател на икономическия растеж на САЩ.

Силните данни за заетостта през юни поддържат надеждата, че потребителските разходи ще ускорят допълнително ръста си, което ще подкрепи и икономиката на страната.

Фючърсите на златото поевтиняха с 3,7 долара (0,3%) до 1 358,4 долара за тройунция в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк. За седмицата обаче благородният метал поскъпва с 1,5% заради несигурността на пазарите след референдума на Великобритания за членството й в ЕС.

Среброто приключи с поскъпване от 1,3% (26,1 цента) до 20,099 долара за тройунция, което е седмичен ръст от 2,6%.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през август приключиха последната за седмицата сесия с лек ръст на цената – 27 цента (0,6%) до 45,41 долара за барел. За седмицата обаче американският бенчмарк записва спад от 7,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още