IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси записаха предимно понижения заради поевтиняването на петрола

Инвеститорите са в очакване на доклада за трудовия пазар в САЩ в петък

23:22 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси приключиха търговията в четвъртък разнопосочно заради резкия спад на цените на петрола. Инвеститорите са в очакване на доклада за трудовия пазар в САЩ, който трябва да бъде публикуван утре.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average заличи първоначалния ръст от старта на сесията и за кратко загуби 100 пункта по време на следобедната търговия, като най-силно отрицателно влияние оказаха книжата на Chevron, UnitedHealth и Exxon Mobil. Акциите на застрахователите Humana и Aetna поевтиняха след съобщения, че американското министерство на правосъдието иска да разгледа плановете за сливането между двете компании, коeто предизвика спекулации за антитръстови опасения.

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 2,29 долара, или 4,83%, до 45,14 долара за барел. "Черното злато" се търгува със спад, след като Американската енергийна информационна администрация (EIA) оповести, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,2 млн. барела през миналата седмица, далеч по-слабо понижение от отчетеното от Американския петролен институт (API) от 6,7 млн. барела. В сряда поскъпването на петрола подкрепи и индексите.

Джон Килдъф, партньор в Again Capital, посочва пред CNBC, че по-слабото от очакванията намаление на запасите от петрол и бензин е смъкнало цените на петрола, като американският лек суров петрол WTI е пробил ключово ниво на подкрепа от 46 долара за бараел. По думите му следващото ниво, което трябва да се следи, е 43 долара.

Широкият индекс S&P 500 също се озова на отрицателна територия, въпреки че по-рано през сесията се опита да се задържи над психологическата граница от 2 100 пункта.

Според Дъг Кот, главен пазарен стратег във Voya Investment Management, фактът, че цената на петрола е само с няколко долара под прага от 50 долара все още не е голям проблем. "Ако падне под 45 долара за барел, пазарът ще има някои притеснения", посочва той.

Доходността по американските 2-годишни държавни ценни книжа е близо до 0,58%, докато тази по 10-годишните е близо до 1,38%, след като докосна рекордно ниско ниво в сряда. Доходността по 30-годишните книжа е близо 2,13%, след като наскоро достигна рекордни дъна.

Златото също поевтиня, докато доларовият индекс се повиши с 0,2%. Еврото се търгува за около 1,106 долара, а йената е на ниво около 100,6 йени за долар. Британският паунд се търгува за около 1,290 долара, след като в сряда достигна 1,2796 долара - най-ниското ниво спрямо долара от 20 юни 1985 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още