IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се повишават на фона на ръст на британския паунд*

Dow Jones Industrial Average се повишава с близо 150 пункта, а при S&P 500 повеждат финансовите компании

17:33 | 23.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват с ръстове на фона на поскъпваща британска лира в деня на референдума за еврочленството на Обединеното кралство, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с близо 150 пункта, като инвестиционната банка Goldman Sachs допринася най-много за ръстовете. В широкия измерител S&P 500 финансовите компании се търгуват с 1,5% ръст. По време на сутрешната търговия индексът прескочи психологическата граница от 2 100 пункта.

„Смятам, че пазарът вече е гласувал (на британския референдум – бел. ред.). Изглежда инвеститорите очакват гласовете в подкрепа на оставане да надделеят“, казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital. “Това би бил класически случай на „Купи слуха, продай факта”, допълва той.

Британският паунд се търгува за 1,4808 долара към 17:20 часа българско време и достига най-високите си нива от началото на годината. Доларовият индекс записва спад от около 0,4%, а едно евро се обменя за 1,1372 долара, като по-рано докосна най-високите си нива от повече от месец.

Курсът на японската валута е 105,70 йени за долар, което е най-високата стойност от седмица.

В сферата на макроикономиката по-малко американци от очакваното са подали молби за помощи при безработица миналата седмица, сочат данните на Министерството на труда. Подадените документи се понижават с 18 хил. до 259 хил. през седмицата до 17 юни. Средната прогноза в проучването на Bloomberg беше за спад до 270 хил.

Броят на подадените документи е под 300 хил. вече 68 поредни седмици, което е най-дългата серия от 1973 г. насам и според редица икономисти е показател за здрав трудов пазар.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор се повишава от 50,7 пункта през май до 51,4 пункта през юни, сочи проучването за бизнес активността на частната компания Markit.

Продажбите на нови еднофамилни жилища през май се понижава от осемгодишния връх, достигнат по-рано. Министерството на търговията обяви, че продажбите се понижават с 6% до сезонно изгладен годишен темп от 551 хил. единици. Това е повече от прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, които очакваха до 560 хил. единици през май.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с ръст от 1,36% до 49,80 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 1,40% до 50,58 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,39% до 1 265 долара за тройунция.

Доходността по двегодишните държавни облигации расте до 0,771%, а тази по 10-годишните ДЦК се повишава с 1,718%.

*Данните са актуални към 17:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Британският паунд се търгува в тесни граници от 2009-а насам. Днес също не се случва НИЩО драматично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още