IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси стартираха сесията с леки ръстове*

Инвеститорите на Wall Street са спокойни за решението на ФЕД, но гледат с нарастващо напрежение отвъд Атлантика към Англия заради вота за Brexit

18:12 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови пазари стартират днешната сесия с леки ръстове в очакване на решението за лихвената политика на Федералния резерв, предава CNBC. Експертите не очакват затягане на паричната политика, но пък разчитат на сигнали за по-нататъшния курс.

След слабия старт на годината за американската икономика и сега публикуваните слаби данни за индустриалното производство през май се очаква председателят на ФЕД Джанет Йелън да обяви, че повишаването на лихвите се отлага. Следващата стъпка в това направление според експертите може да се случи най-рано през юли или септември.  Залаганията на инвеститорите на пазарите на фючърси доказват, че вероятността за повишаване на лихвите през юли се оценява на само 16% спрямо 53% преди месец.

Но инвеститорите на Wall Street гледат с нарастващо напрежение отвъд Атлантика, където във Великобритания ще се състои очаквания с напрежение вот за излизане от ЕС.

Индексът на стандартите стойности  Dow Jones се повишава в първите минути с 0,2 на сто до 17 710 пункта. По-широкият индекс S&P-500 също расте с 0,2 на сто до 2079 пункта, а бенчмаркът на технологичните компании Nasdaq печели също 0,2 на сто до 4851 пункта.

Акциите на Bank of America поскъпват с 0,5 на сто, след като Financial Times писа за плановете за съкращаване на хиляди работни места. 

В миннодобивния сектор и потребителските услуги се наблюдават едни от най-големите покачвания на котировките, докато енергийните компании отчитат спад с продължаващото поевтиняване на петрола.

Пазарите очакват и решения за паричните политики на централните банки на Япония и Великобритания в четвъртък. Доларовият индекс на Bloomberg, следящ курса спрямо 10 основни световни валути, спадна с 0,1%. Възстановяването на фондовия пазар намали търсенето на сигурни активи, което доведе до първото понижение на японската йена и швейцарския франк от четири сесии.

Слабият долар подкрепи цените на повечето суровини, но котировките на суровия петрол продължиха да спадат за пети пореден ден. Причината е неочакваното повишение на складовите запаси на суровината в САЩ.

Цената на петрола в Ню Йорк се понижи и днес в началото на сесията, като пазарът се опасява от увеличение на американските запаси в очакване на официалните данни на Министерството на енергетиката.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поевтинява със 75 цента до 47,74 долара за барел на Нюйоркската търговска борса. Петролът от сорта Брент струва 48,84 долара за барел – с 99 цента, или 2 на сто, по-малко.

*Актуално към 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още