IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос погледна към златото като спасение от евентуален колапс на ЕС

Китай, миграционната криза, гръцката сага и Brexit заплашват да ударят световните финансови пазари, смята милиардерът

12:37 | 09.06.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След известна пауза известният финансист Джордж Сорос се върна към търговията, привлечен от възможностите за печалба от задаващите се според него икономически проблеми, пише MarketWatch.

Притеснен за перспективите пред световната икономика и загрижен за големите пазарни промени, основателят на хедж фонд за милиарди отново се зае със серия от големи мечи инвестиции, разкриват запознати с делата на филантропа източници.

Предвиждайки задаваща се слабост на пазарите, фондът на Сорос, който управлява 30 милиарда долара, продаде акции и закупи злато и книжа на златни минни компании. Инвеститорите често гледат на златото като убежище по време на сътресения.

Сорос определено сменя посоката, в която се движеше през последните години, в които беше фокусиран предимно върху обществени въпроси и филантропия. 

Сорос е винаги е следял внимателно в какво инвестира. В миналото някои висши ръководители са настръхвали, когато той се е намесвал във фирмените операции, обикновено след като фондът претърпи някаква загуба. Но през последните години той рядко се занимаваше с инвестиране.

Според запознати източници това се променило по-рано тази година, откогато Сорос все по-често се появява в офиса си и поддържа редовен контакт с хора от ръководството.

В интервю по електронната поща за Wall Street Journal Сорос изразява опасенията си от изтичането на капитал от Китай, предупреждавайки, че политическата среда може да попречи на трайните реформи.

Милиардерът също е загрижен, че комбинацията от миграционната криза, гръцките проблеми и евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до колапс на блока.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Златото никога не е имало алтернативен заместник за съхранение на финансово състояние във времето.То винаги е побеждавало всяка Империя, валута, съюз и прочие.А колкото до този подвижен некролог Сорос, съм убеден, че приказва точно това, което смята да не прави. А когато каже, че е направил нещо, обикновенно иска да те отърве от него за да вземе по-добра цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
При положителен вот във Великобритания за излизане от съюза е твърде възможно да се стигне до разпад на ЕС. Във времето на британския референдум се провеждат и избори в Италия, които най- вероятно ще бъдат спечелени от комика Бепе Грило, който също настоява за референдум за излизане от съюза. Конфронтацията между ЕК и полското правителство също може да доведе до насрочване на референдум, особено ако вотът във ЮК е положителен. Нацистки и Анти ЕС партии и лица набират сили и в Австрия. При тези реалности е повече от логично да се залага на златото. Не само инвеститори , а и цели държави залагат на златото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 11
Императорът
преди 8 години
"Филантроп" ?!?!?!?!?Не знаех, че извepг, създаващ и спонсориращ противодържавни и aнтичoвeшки организации може да бъде наречен така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
nns
преди 8 години
От 2008 насам , след като го изненада кризата , нито един тренд не е хванал , цяла книга написа и публикува точно на върхоте при златото 2010 как това било истината и пак отнесе плувката :)) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
абитуриент
преди 8 години
пак нещо е НАДУШИЛ тоя........!!!!!?????......Щом се ЗАПАСЯВА със ЗЛАТО.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
Pyramid
преди 8 години
Шорош само преди година-година и нещо се освобождаваше от злато. Кой знае, какво е замислил този път и чия ли икономика мисли да точи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
scott
преди 8 години
а истинската опанснос за шорош са фед и цру. Закво да се явяваш у офиса и да следиш как се инвестират парит за семки, при положение, че ти заповедват инвестиции /огромни/ в цветни революции. Кръвта по светъ, жалко но логично, зе че каторна напредъка. и иска още кръв и страданиа....ха въри "инвестирай"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още