IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отложеното увеличение на ДДС и по-скъпата йена натежаха на пазарите в Япония

Индексът Nikkei 225 разшири загубите от сряда и затвори с 2,3% спад

12:26 | 02.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският борсов индекс Nikkei 225 се понижи в четвъртък, след като властите в Токио обявиха, че отлагат с над две години повишението на ДДС, планирано за април 2017 г., съобщи CNBC.

Бенчмарковият измерител затвори с 2,32% спад и разшири загубите от сряда.

Японската йена поскъпна спрямо долара, като се търгуваше за 109,1 йени за долар на фона на курс от 111 йени във вторник.

Премиерът Шиндзо Абе аргументира решението за ДДС със слабостта в икономиката. Силната йена обикновено се отразява негативно на компаниите износителки.

„Това не е първият път, когато увеличението на ДДС се отлага“, посочват анализаторите от DBS. “Повторното отлагане този път вероятно е увеличило опасенията на инвеститорите за ефективността на Абеномиката”, отбелязват още експертите. Освен това решението на правителството увеличава съмненията за устойчивостта на японския публичен дълг, който надвишава 200% от БВП. 

Акциите в Япония масово поевтиняха, дори и тези на компаниите, които биха извлекли полза от отлагането на по-високия ДДС.

Производителят на въздушни възглавници Takata записа 5,1-процентов спад в цената на акциите си, след като Ford Motor обяви, че ще изтегли от пазара 1,9 милиона автомобила с дефектни въздушни възглавници, произведени от Takata.

„Опасенията за китайската икономика също доведоха до подновени покупки на йени в качеството на валута убежище“, посочва Крис Никълсън, пазарен анализатор в IG.

Китайските пазари обаче отчетоха повишения, като индексът Shanghai Composite добави 0,4 на сто, а по-малкият Shenzhen Composite финишира сесията с 0,97% ръст.

В Хонконг индексът Hang Seng се повиши с 0,47%.

Австралийският ASX 200 се понижи с 0,83%, като най-много натежаха секторите на компаниите в сферата на основните ресурси и на финансите.

В Южна Корея индексът Kospi затвори с 0,12% нагоре.

Енергийните компании в региона записаха понижения, като акциите на австралийските Santos и Woodside Petroleum поевтиняха съответно с 2,3% и 0,59%, а спадът при японската Inpex беше 3,23%.

Инвеститорите очакват резултати от срещата на ОПЕК във Виена по-късно днес. Заседание има Европейската централна банка (ЕЦБ), след което Марио Драги ще има пресконференция. Освен това частната компания ADP ще публикува доклада си за неселскостопанската заетост в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още